AED van Jeroen Zoet redt leven van speler Veendam 1894

De AED die PSV-doelman en geboren Veendammer Jeroen Zoet vorige week schonk aan zijn oude club Veendam 1894 heeft zijn nut nu al bewezen.
Afgelopen weekend is het apparaat ingezet toen een speler van het derde elftal van de club een hartstilstand kreeg. Na gebruik van de AED begon het hart van de amateurvoetballer weer te pompen, schrijft De Telegraaf. De speler van begin veertig is naar het ziekenhuis gebracht, daar geopereerd en maakt het inmiddels naar omstandigheden goed.

Snel gevonden

De aangesnelde hulpverleners wisten de BuurtAED snel te vinden dankzij de media-aandacht die Zoet vorige week kreeg voor het plaatsen van het apparaat, stelt de Hartstichting.

'Bijzonder'

Zoet reageert vanuit Brussel, waar Oranje dinsdagavond een oefeninterland tegen België speelt, opgetogen op het nieuws. 'Bizar en bijzonder tegelijk om te horen dat de AED in Veendam zijn waarde al heeft bewezen. En wat fijn dat het met de man die onwel werd weer goed gaat.'
'Wat mij betreft maakt dit opnieuw duidelijk dat de actie voor BuurtAED's alle mogelijke aandacht moet krijgen', aldus Zoet in de krant.

Update:

Veendam 1894 meldde later op de dag dat het toch niet de AED van Zoet was. Die hing namelijk aan de buitenmuur, maar in het clubhuis hangt ook een defibrillator. Die is uiteindelijk gebruikt om het leven van de voetballer te redden. Het bestuur laat weten dat het niet uitmaakt om welke AED het ging: 'We zijn al lang blij dat de gebruikte defibrillator zijn werk goed heeft gedaan.'