Instellingen

Raad Schiermonnikoog gaat akkoord met nieuw bezoekerscentrum in dorpshart

Zo komt het bezoekerscentrum eruit te zien
Zo komt het bezoekerscentrum eruit te zien © Nynke-Rixt Jukema

De gemeenteraad van Schiermonnikoog gaat akkoord met de nieuwbouw van een bezoekerscentrum in het centrum van dorp. Ondanks bezwaren van een aantal eilanders.

Het nieuwe bezoekerscentrum moet het nieuwe informatiepunt worden voor toeristen op het eiland.

Bezwaarmakers denken dat de nieuwe plek aan de Reeweg, naast de Tox Bar, voor gevaarlijke situaties in het centrum gaat zorgen. En ze vinden het daar nu al te druk door de vele vrachtauto's, bussen, fietsers en wandelaars.

Meer aandacht voor verkeer

Ook de fracties Schiermonnikoogs Belang en Samen voor Schiermonnikoog hebben zorgen over de verkeersdrukte.

Het college laat weten dat het de verkeersstromen gaat aanpakken en goed de vinger aan de pols houdt.

Ook het stallen van de fietsen baarde zorgen bij een aantal bezwaarmakers. Het college heeft laten weten dat er voldoende plek komt. Tachtig fietsen kunnen straks geplaatst worden op het eigen terrein.

Project doet stof opwaaien

De gemeente en de stuurgroep hadden de inwoners meer moeten betrokken bij het project om meer draagvlak te creëren, vond een aantal raadspartijen.

Wethouder Johan Hagen (Samen voor Schiermonnikoog) snapt dat het plan stof doet opwaaien omdat er al jarenlang naar een plek gezocht wordt. Eerdere pogingen een nieuw bezoekerscentrum te realiseren mislukten stuk voor stuk. Zo zou er een promenade op het eiland komen met een multifunctionele accommodatie. Dit plan bleek financieel niet haalbaar.

Nieuwe centrale plek

Het huidige bezoekerscentrum is nu gevestigd aan de Torenstreek. Na de verhuizing moet het nieuwe gebouw plek bieden aan onder andere Natuurmonumenten en het plaatselijke VVV-kantoor. Het bezoekerscentrum dat straks leeg komt te staan, krijgt waarschijnlijk een woonfunctie.

Foto:Google Maps/Bewerking RTV Noord

Wethouder Hagen benadrukte dat dit plan moet slagen omdat de VVV graag met andere partijen wil samenwerken in één gebouw. Het toeristeninformatiepunt zou het zelfstandig niet lang meer kunnen redden. Ook wilden alle partijen die van het gebouw gebruik maken op een centrale plek in het dorp zitten.

Raad akkoord

Uiteindelijk ging de raad unaniem akkoord met het ontwerp bestemmingsplan. Daardoor is de weg vrij gemaakt voor een nieuw bezoekerscentrum aan de Reeweg.