Verkoopprijs woningen Oldambt verst onder vraagprijs

In Oldambt ligt de uiteindelijke verkoopprijs 5,9 procent lager dan de oorspronkelijke vraagprijs
In Oldambt ligt de uiteindelijke verkoopprijs 5,9 procent lager dan de oorspronkelijke vraagprijs © Jos Schuurman/FPS
Van alle gemeenten in ons land ligt de doorsnee verkoopprijs van woningen in Oldambt het verst onder de vraagprijs. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In Oldambt de uiteindelijke doorsnee verkoopprijs 5,9 procent lager dan de oorspronkelijke vraagprijs. 

Stad verkoopprijs juist hoger

In Stad ligt dat, niet geheel verrassend, totaal anders. Als enige gemeente buiten de Randstad ligt de verkoopprijs hoger dan de vraagprijs: een verschil van plus 0,9 procent.
Dat lijkt niets vergeleken met onze hoofdstad, waar woningzoekers uiteindelijk 4,9 procent meer betalen dan de vraagprijs.
Van de tien gemeenten waar de doorsnee verkoopprijs het verst onder de vraagprijs ligt, liggen er zeven in onze provincie. De gemeenten die deze top tien volledig maken komen uit Friesland en Zeeland. 
Het CBS gaat nog uit van de gemeentelijke indeling uit 2017. Van Zuidhorn zijn geen gegevens bekend. Tekst gaat verder onder kaart
De doorsnee vraagprijs van een woning wordt door het CBS berekend door alle vraagprijzen van huizen per gemeente op een rij van duur naar goedkoop te zetten en daar het middelste huis van te nemen.

Wachttijd

In onze provincie duurt het gemiddeld zeven maanden voordat een huis wordt verkocht. Dat was in 2014 nog negen maanden. De wachttijd wijkt daarmee weinig af van andere provincies buiten de Randstad.