Rechter buigt zich opnieuw over mishandeling op Vindicat-feest (update)

Het gebouw van Vindicat aan de Grote Markt
Het gebouw van Vindicat aan de Grote Markt © Gijs Meester/RTV Noord
Een 23-jarige Vindicat-lid staat maandagochtend om 9 uur voor de rechter voor een mishandeling tijdens een driedaagse Vindicatfeest in december.

Update 09:15 uur:

De rechtszaak is opnieuw uitgesteld. Lees hieronder om wat er vorig jaar december precies gebeurde.

Gebroken tand

Een andere feestganger liep een gebroken tand en beschadigde neus op. Voor deze mishandeling stonden in juli twee Vindicat-leden terecht. De een werd veroordeeld tot een werkstraf van 90 uur, waarvan 50 uur voorwaardelijk.
Van de ander werd de zaak opgeschort naar vandaag, omdat nog vier getuigen moesten worden gehoord.

'Een tikkie'

De ruzie ontstond vroeg in de ochtend, toen een feestganger bier ging halen. Hij zou zich een baan door de menigte hebben gebeukt. Dit viel verkeerd en hij kreeg 'een tikkie' om hem duidelijk te maken dat dit niet werd getolereerd.
Volgens getuigen werd het slachtoffer geschopt en geslagen. Aanvankelijk ging het Openbaar Ministerie uit van zwaar lichamelijk letsel, vanwege een litteken op de neus van het slachtoffer. Maar dit werd op zitting teruggeschroefd.

'Niet Vindicat staat terecht'

De officier van justitie zei destijds dat de zaak media-aandacht kreeg, omdat het bij Vindicat gebeurde. 'Maar niet Vindicat staat terecht.'. Hoewel in november ook al een Vindicat-lid terecht stond, toen voor een uit de hand gelopen ontgroening.
Volgens een gedragscode, die ook door Vindicat werd ondertekend, moest fysiek geweld zo snel mogelijk worden gemeld. Vindicat verzuimde de mishandeling in december te melden. Ruim een week geleden kwam de vereniging opnieuw in opspraak vanwege een vechtpartij.

Straf

Naar aanleiding van de incidenten besloten de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de Hanzehogeschool Vindicat dit jaar geen bestuursbeurzen meer te geven. Ook wordt de vereniging niet meer uitgenodigd op officiële gelegenheden.