Driedubbel glas en een 'suskast' in strijd tegen autolawaai

Aanpak Ring Zuid, verantwoordelijk voor de aanleg van de nieuwe zuidelijke ringweg in de stad, maakt 93 woningen geluidswerend.
Het gaat om woningen aan de Vondelaan, Henriëtte Roland Holststraat, Van Schendelstraat, Van Leeuwenhoekstraat, de Helper Brink en de Hereweg.

Op- en afritten

De werkzaamheden zijn nodig omdat er straks extra verkeer door de straten rijdt. 'Met de nieuwe zuidelijke ringweg komen hier op- en afritten te liggen. Dat zorgt voor meer autoverkeer', legt Carolien Fischer van Aanpak Ring Zuid uit.
'Uit het akoestisch onderzoek is gebleken dat 109 huizen een te hoge geluidsbelasting krijgen. Bij 93 daarvan is het geluid binnen ook boven de norm.'

Suskasten

Die woningen krijgen daarom de komende weken nieuwe ramen en kozijnen. Dit driedubbel glas moet meer geluid buiten houden. 'We zijn een aantal weken bezig, er worden twee huizen per dag aangepakt.'
Bovendien zitten in het kozijn geen luchtroosters, maar zogenoemde 'suskasten'. 'Dit zijn kastjes die lucht doorlaten, maar het geluid als het ware sussen', aldus Fischer.