Vertraging bij plaatsing spoordek, 'maar treinen rijden maandag gewoon weer'

De plaatsing van het spoordek aan de Paterswoldseweg is zondagnacht gelukt, zij het met vertraging. Toch levert de extra tijd die nodig was uiteindelijk geen vertraging op voor het hele project, verwacht ProRail.
De vertraging ontstond volgens de woordvoerder doordat een bouwkraan verzakte en 'grondwerk' meer tijd kostte dan gepland. Oorspronkelijk was de bedoeling dat de brug zondag op zijn plek lag, maar pas maandagochtend 5.00 uur lag de brug er uiteindelijk in.

Instabiele ondergrond

'De bouwkraan stond op een instabiele ondergrond, waarschijnlijk is er niet met de gebruikelijke ijzeren platen gewerkt', zegt woordvoerder René Vegter van ProRail. Uiteindelijk heeft een andere bouwkraan de verzakte kraan weer rechtop gezet, zodat die het werk alsnog kon uitvoeren.
Het 'grondwerk' kostte vervolgens meer tijd dan gepland. 'Voor het plaatsen van het spoordek moet een gigantisch gat worden gegraven. Bovendien moet de ondergrond extreem stabiel en strak zijn. Is dat niet het geval, dan wordt er niet gewerkt', zegt de woordvoerder.

Geen vertraging

De woordvoerder verwacht dat de treinen komende maandag vooralsnog gewoon rijden. 'We hebben altijd een buffer bij dit soort projecten. Nu het spoordek er ligt, wordt het dek aangesloten op het spoor dat er al ligt. Als de treinen weer rijden wordt de auto- en fietstunnel gerealiseerd.'
Vanaf december 2019 moet het autoverkeer gebruik kunnen maken van de nieuwe onderdoorgang. Tot die tijd moet autoverkeer omrijden. Fietsers en voetgangers kunnen vanaf komende maandag gebruikmaken van een speciale, tijdelijke brug.