Kluisdief van het Bastionhotel moet de cel in

© Google Streetview
Een 40-jarige man uit Hoogezand is voor het stelen van een kluis uit het Bastion Hotel in Groningen veroordeeld tot vier maand cel, waarvan twee voorwaardelijk.
De Hoogezandster had op 8 september ingecheckt bij het hotel, waar op 9 september een kluis verdween. Verschillende getuigen wezen naar de man.

'Mysterie-man'

De kluis werd na een zoektocht uiteindelijk in een andere woning dan die van de man in Hoogezand aangetroffen. Pogingen om het stalen ding te openen waren tot dusver mislukt.
De man ontkende de diefstal, ook op zitting. Hij had onder dwang alleen mensen vervoerd naar het hotel. 'Een mysterieuze man voor wie ik bang ben, heeft mij daartoe gedwongen', zei hij. 'Ik noem zijn naam niet, anders krijg ik nog meer problemen.'

Maatschappij beschermen

De Hoogezandster is vanaf 1996 actief en heeft talloze veroordelingen op zijn naam staan. Zijn 'loopbaan' bracht hem eerder naar een jaar inrichting voor veelplegers.
'Hij blijkt hardleers', zei de officier. 'Mij rest niets anders dan de maatschappij te beschermen, dus eis ik een celstraf.' De rechter besloot daarin mee te gaan. 'Er is geen sprake van medeplegen en de verklaring rond een zogenaamde 'mysterie-man' is niet geloofwaardig genoeg', zei hij.

900 euro

De man liep nog in zijn proeftijd toen hij de diefstal pleegde. Hij had nog zeven maanden celstraf openstaan. Van die straf legde de rechter drie maanden cel aan de man op.  
De kluis bevatte ruim 900 euro, toegangspassen tot het hotel en vijf rolletjes met postzegels.