'Hoe een trouwerij voor een stervende patiënt in twee uur geregeld werd'

Twee ringen (archieffoto)
Twee ringen (archieffoto) © Pexels.com
'In een ziekenhuis in Groningen heeft een man net te horen gekregen dat hij gaat sterven. Mogelijk vanavond al. De gemeente is al dicht. Wie kan helpen om hem te laten trouwen @gem_groningen'
Met die tweet zet longarts Sander de Hosson iets in beweging waar hij twee uur later stil van wordt. Het is namelijk gelukt: de trouwerij heeft plaatsgevonden.

'Kracht van Twitter'

Bovenstaande oproep plaatste De Hosson een paar weken geleden op Twitter. Even later is het ook weer weg. Het is onze redactie ook opgevallen, maar we krijgen er geen vinger achter. Wat is hier gebeurd?
In een blogpost met de naam 'Kracht van Twitter', die de longarts en schrijver deze week online zet, vertelt hij nu zijn verhaal.
Zonder details over personen of locaties, maar wel hoe het in zijn beleving is gegaan.

Een bekende verpleegkundige

De Groninger longarts, die zelf in Assen werkt, vertelt dat hij iets voor half zeven 's avonds een bericht krijgt van een bekende collega in Groningen. Met die verpleegkundige regelde hij al eens eerder, net op tijd, een huwelijk voor een stervende patiënt.
De boodschap: 'Jonge patiënt. Een veertiger. Kinderen. Net te horen gekregen dat hij gaat sterven. Waarschijnlijk vanavond al. Of vannacht. Sander. Het is net als toen. Hij wil nog trouwen.'

Wat is er nog mogelijk?

In het weblog vertelt de Groninger longarts hoe vanwege het tijdstip de mogelijkheden beperkt blijken. Zou de kracht van Twitter dan uitkomst kunnen bieden?
Er is bericht uit het ziekenhuis: 'Doe het. Doe het. De patiënt geeft nadrukkelijk toestemming.'
Ik kreeg zowel het telefoonnummer van een gemeenteraadslid als een wethouder
Sander de Hosson - longarts

Hulp uit alle hoeken

Daarna plaatst De Hosson de oproep op Twitter. Hij vertelt hoe het bericht zich binnen enkele minuten verspreidt en er hulp uit alle hoeken komt: 'Ik kreeg zowel het telefoonnummer van een gemeenteraadslid als een wethouder.'
Hij krijgt zelfs bericht van een trouwambtenaar 'aan de andere kant van het land': 'Ik zit nu in de auto en kan er binnen twee uur zijn.' De hulp wordt gewaardeerd, maar blijkt al niet meer nodig.
Ik ben er stil van. Zovelen deden zomaar wat nodig was
Sander de Hosson - longarts

'Het is gelukt'

De arts beschrijft dat onder andere burgemeester, wethouder, gemeentesecretaris, een trouwambtenaar en een officier van justitie er binnen twee uur voor zorgen dat het huwelijk er komt. De verpleegkundige dient in alle haast als getuige.
'Ik heb geen flauw idee om wie het nu eigenlijk gaat en al die anderen vast ook niet', schrijft De Hosson als besluit. 'Ik ben er stil van. Zovelen deden zomaar wat nodig was.'
Na overleg met Sander de Hosson zijn de links naar het weblog verwijderd. Het weblog is ook door de longarts zelf offline gezet. De Hosson zegt niet op media-aandacht te zitten wachten.