Jaap Velema (D66) wordt de nieuwe burgemeester van Westerwolde

Jaap Velema
Jaap Velema © D66 Midden-Groningen
Jaap Velema wordt de nieuwe burgemeester van de gemeente Westerwolde. Velema is lid van D66, en momenteel wethouder in de gemeente Veendam.
Daarvoor nog was hij wethouder in Hoogezand-Sappemeer.
De keuze voor de Ter Apeler werd bekendgemaakt tijdens een speciaal ingelaste raadsvergadering. Velema werd unaniem door de gemeenteraad gekozen. Hij volgt Leendert Klaassen (CDA) op. Die is sinds 1 januari waarnemend burgemeester van de nieuwe gemeente.

Ter Apel en gemeentehuizen

De nieuwe burgemeester krijgt in Westerwolde onder andere te maken met de problematiek rond overlastgevende asielzoekers in Ter Apel. Vooral asielzoekers uit 'veilige landen' zorgen bij ondernemers voor veel overlast.
Burgemeester Klaassen maakt zich al langer hard voor een schadefonds warmee de ondernemers gecompenseerd kunnen worden.
Ook de gemeentehuizen vallen onder de verantwoordelijkheid van de eerste burger. Westerwolde heeft er nu nog twee: die situatie heeft waarnemend burgemeester Klaassen eerder 'niet ideaal' genoemd. Er loopt een onderzoek naar de voor- en nadelen van nieuwbouw, een verbouwing van één van de twee gemeentehuizen of het behouden van de huidige situatie.

Koning

De benoeming van Velema is nog niet helemaal definitief. Nadat minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties Velema heeft voorgedragen, benoemt de koning de nieuwe burgemeester officieel. De bedoeling is dat hij voor de jaarwisseling begint.
Bekijk hier de eerste speech van Velema: