Duidelijkheid over verhuizing Harener basisscholen blijft uit

De Brinkschool
De Brinkschool © RTV Noord/Robert Pastoor
De gemeenteraad van Haren kan nog geen besluit nemen over de verhuisplannen van De Brinkschool in het dorp.
De raadsleden willen dat de burgemeester en wethouders het alternatieve verhuisplan uitwerken. Als dat is gebeurd, willen de raadsleden een definitief besluit nemen over de verhuizing.

Verkeerschaos

De gemeente wil de Brinkschool verhuizen naar het voormalige pand van het Zernike College aan de Rummerinkhof. Als dat doorgaat, wordt de Brinkschool de buurman van de Peter Petersenschool. Die ziet dat liever niet. Tenzij de gemeenteraad het alternatieve verhuisplan overneemt; een plan dat door beide basisscholen is geschreven.
De Peter Petersenschool is tegen de huidige plannen van de gemeente, omdat de school veel pleinruimte zou moeten inleveren. Ook vreest de school een verkeerschaos met de komst van een extra basisschool. Het alternatieve verhuisplan tackelt de zorgen van de school.

Petitie

De ouders van De Brinkschool hebben nogmaals duidelijk gemaakt bij burgemeester Pieter van Veen dat ze graag willen verhuizen naar de Rummerinkhof. Maandagmiddag is er een petitie ingeleverd in het gemeentehuis. Daaruit blijkt dat 85 procent van de ouders de verhuizing graag ziet doorgaan.
De Brinkschool moet verhuizen omdat ze op de huidige locatie uit haar jasje groeit. Daarnaast voldoet het schoolgebouw niet meer aan de huidige normen voor onderwijs.

Raad wil meer informatie

'Wij (de gemeenteraad, red.) vinden dat het plan van de scholen het verdient om verder uitgewerkt te worden', zegt raadslid Ton Sprenger (PvdA) namens de gehele raad. 'Wij willen dat het college opnieuw in overleg gaat met de scholen om de haalbaarheid van het plan te bespreken.'
De raadsleden willen op 6 november een schriftelijk oordeel van wethouder Michiel Verbeek (D66) over het uitvoeren van het scholenplan.

Beladen gemeenteraad

Naar alle waarschijnlijkheid zal de gemeenteraad op 12 november wel een oordeel vellen over de verhuizing. Dat is de laatste gemeenteraad van Haren als zelfstandige gemeente. Vanaf volgend jaar gaat de gemeente fuseren met Groningen en Ten Boer.
Ook zal de raad tijdens de laatste vergadering een besluit nemen over het bestemmingsplan van het Raadhuisplein. Dat moet goedgekeurd worden om nieuwbouw op het plein mogelijk te maken. De geplande nieuwbouw is al aanbesteed, maar kan nog dus niet worden uitgevoerd.