Laatste poging voor gratis parkeren sneuvelt in Haren

Een parkeerterrein aan het Raadhuisplein in Haren
Een parkeerterrein aan het Raadhuisplein in Haren © Robert Pastoor/RTV Noord
CDA en Gezond Verstand Haren deden maandagavond een laatste poging om vrij parkeren in te voeren in de gemeente Haren. Ze wilden dit gratis parkeren invoeren voor de laatste twee maanden van dit jaar.
Vanaf januari fuseert Haren met Groningen en Ten Boer tot één gemeente.
Onlangs werd in de gemeenteraad van Haren een motie aangenomen waarmee 1,5 uur gratis parkeren mogelijk werd gemaakt. De gemeente Haren kwam samen met de gemeente Groningen tot de conclusie dat het geen goed plan zou zijn. De twee gemeenten die binnenkort gaan fuseren, vinden dat een dergelijk besluit aan de nieuwe gemeenteraad is.

Geen meerderheid

CDA en Gezond Verstand Haren kregen de handen niet op elkaar met hun alternatieve plan. Zo vraagt de VVD zich af of ondernemers wel zo blij zijn met het voorstel. 'Ondernemers zijn nooit voor volledig vrij parkeren geweest', zegt fractievoorzitter Ietje Jacobs. 'Ze hebben daarvan altijd gezegd dat ze bang zijn dat er dan om negen uur in de ochtend geen parkeerplekken meer vrij zijn.'

'Njet'

GroenLinks-fractievoorzitter Hans Sietsma denkt dat de provincie niet akkoord zal gaan met het voorstel. 'Er is geen dekking, dus moet je het gat opvangen vanuit de algemene reserves. Als wij een plan indienen zonder dekking krijgen we altijd 'njet' te horen.'
Burgemeester Pieter van Veen (VVD) zou het liefst vrij parkeren invoeren, maar liet tegelijkertijd weten dat het plan geen kans van slagen zou hebben. 'Dit kost 115.000 euro voor twee maanden. Dat is niet iets wat in de begroting staat, dus moet het langs de begroting.' Net als GroenLinks denkt ook de burgemeester dat de provincie geen akkoord zou geven voor het plan.
Uiteindelijk stemden alleen CDA en Gezond Verstand Haren voor hun eigen motie.