Zorgen om verzakkingen Roden: 'We weten niet of onze huizen nu veilig zijn'

© RTV Drenthe
'Waarom duurt het zo lang?' Deze vraag overheerst bij bewoners die zich zorgen maken over de verzakte huizen in Roden.
Die zorgen werden maandagavond niet weggenomen door Onderzoeksbureau CRUX tijdens een bewonersbijeenkomst.
Volgens RTV Drenthe vinden de bewoners het te lang duren voordat de onderzoeksresultaten op tafel liggen en vragen zich af waarom in een relatief klein gebied onderzoek wordt gedaan.

Gevarenzone

Begin september werd bekend dat twee woningen in de Oudgenoegstraat in Roden onbewoonbaar zijn geworden door verzakking. Tweehonderd andere woningen zitten in de gevarenzone en zouden er mogelijk ook last van kunnen krijgen. De gemeente ontving al vijftig schademeldingen.

'Waarom duurt het zo lang?'

'Ik had verwacht dat nu al wat resultaten zouden worden gedeeld', zegt omwonende Rolf Drijfhout. 'Waarom duurt het zo lang?' Ook vroeg een aantal bewoners zich hardop af waarom alleen onderzoek wordt gedaan naar acht huizen en niet naar de hele wijk Middenveld.
Zo'n honderdvijftig mensen waren aanwezig bij de bewonersbijeenkomst in De Pompstee in Roden. 'Dit is belangrijk', zegt burgemeester Klaas Smid na afloop. 'Mensen zien nu nog geen werkzaamheden, maar we zijn wel degelijk hard aan het werk.'
Zo vertelt de directeur van onderzoeksbureau CRUX hoe ze de komende maanden onderzoeken wat de oorzaak is van de verzakking bij de gestutte woningen. Dit doet het bureau onder meer door grondonderzoek te verrichten bij de acht woningen die de meeste schade leden tot nu toe.

Niet gerustgesteld

Dit grondonderzoek stelt de eigenaren van de omliggende woningen (nog) niet gerust. 'We weten niet of onze huizen nu veilig zijn', stelt een omwonende wiens huis niet wordt onderzocht. 'We worden genegeerd. Kan daar niet iets aan gedaan worden, los van het onderzoek?'
Hoewel zijn vraag applaus krijgt van aanwezigen, wordt de vraag negatief beantwoord. 'Nee', zegt Holger Netzel, directeur van CRUX. 'We moeten eerst een schadeanalyse doen. Een nulmeting is misschien wel een goed idee.'

Grootschaliger onderzoek

Volgens Netzel is een grootschaliger onderzoek te duur en onnodig. De resultaten van het onderzoek naar de acht huizen die de meeste schade hebben, kan geprojecteerd worden op andere locaties.
Het bureau onderzoekt onder meer of de verzakking is ontstaan door de droogte van afgelopen zomer of door grondwerkzaamheden in de omgeving van de afgelopen jaren.
Eind januari zijn de resultaten bekend.