SP Midden-Groningen wil een gratis ID-kaart voor uitkeringsgerechtigden (update)

De SP in de gemeente Midden-Groningen wil een gratis identiteitskaart voor uitkeringsgerechtigden. De partij dient daarvoor komende donderdag bij de gemeenteraadsvergadering mogelijk een motie in.
'De gemeente wil armoede bestrijden, en kwijtschelding van dit soort kosten kan daarin een prima rol spelen', meent de partij.

8.000 euro per jaar

ID-kaarten kosten in de Midden-Groningen 29 euro voor mensen tot 18 jaar en 51 euro voor inwoners die ouder zijn dan achttien. De SP verwacht dat de kosten voor de gemeente niet boven de 8.000 euro per jaar uit zullen komen, mochten de inwoners er straks niet meer voor betalen.

Meer regelgeving

Of de Midden-Groninger uitkeringsgerechtigden inderdaad een gratis ID-kaart krijgen, moet dus donderdag duidelijk worden.

Gaat ons echt te ver

D66 heeft al laten weten er niet mee in te stemmen: 'De kosten van een identiteitskaart komen neer op €5,10 per jaar. Die kosten kwijtschelden gaat ons echt te ver', vindt fractievoorzitter Gerard Renkema. Bovendien leidt het volgens hem tot meer regelgeving, 'en dat terwijl D66 juist pleit voor minder regels.'
Update 31 oktober: inmiddels heeft de SP aangekondigd de gratis identiteitskaart alleen te willen voor 14- tot 17-jarigen. Daarmee wil de SP een oude regeling uit de gemeente Hoogezand-Sappemeer nieuw leven inroepen: 'die regeling blijkt bij de vorming van de gemeente Midden-Groningen te zijn opgeheven.'