NAM-medewerker rijdt actievoerder Tankenpark tegen de knieën

De vreedzame demonstratie bij het Tankenpark van de NAM in Delfzijl heeft een wat grimmige sfeer gekregen nadat een medewerker van de aardoliemaatschappij tegen de benen van een betoger aanreed.
De medewerker wilde met zijn auto het Tankenpark opgaan om zijn werkdag te beginnen. Zodra de betogers dat in de gaten kregen, gingen ze voor het voertuig staan. De medewerker reed vervolgens net zo lang door totdat hij de knieën van een betoger raakte.

Incidenten

De demonstranten blokkeren al sinds maandag de ingang van het Tankenpark, met behulp van een caravan en een bestelbus. Het is een protest tegen de opslag van aardgascondensaat in het Tankenpark, waar binnen één jaar tijd drie incidenten plaatsvonden. Ook zijn zij tegen het handelen van de politie bij een eerdere demonstratie.

Grimmig

Alle voertuigen die nodig zijn op het terrein mogen het park betreden, privéauto's worden bij de poort tegengehouden. De medewerker van de NAM was van plan om direct achter een bedrijfswagen het park op te rijden. Dat lieten de betogers niet toe. Doordat de medewerker niet wilde wijken, konden andere auto's het terrein niet op.
Na de botsing tussen de auto en de betoger, werd de sfeer grimmig, zegt verslaggever Derk Bosscher die ter plaatse was bij de actie.

Excuses

De medewerker van de NAM vindt dat hij het park op mag en dat de betogers zich niet aan de afspraken houden. Zijn collega's parkeren hun auto's 100 meter verderop en lopen het Tankenpark op. De man heeft zijn auto inmiddels ook verplaatst, maar dat deed hij pas nadat de politie hem dat had verzocht.
Inmiddels heeft de NAM-medewerker zijn excuses aangeboden aan de actievoerders. 'Ik had het niet mogen doen', zei hij. De actievoerders hebben zijn spijtbetuiging aanvaard. Zij zien dit als winst, zegt Albert Heidema. 'Dit punt is binnen.'