Actievoerders Tankenpark mogen blijven van de burgemeester

© Martin Drent RTV Noord
De actievoerders bij het NAM-tankenpark in Farmsum mogen voorlopig met hun caravan blijven staan. Burgemeester Gerard Beukema van Delfzijl staat de actie toe, nu het protest zich op gemeentelijk terrein begeeft.
Eerder stonden de wagens van actiegroep 'Ons laand ons lu' nog op terrein van de NAM. Ook die liet de actievoerders, die er sinds maandag staan, met rust. Nu hebben ze hun caravan aan de andere kant van het spoor gezet, op grond van de gemeente.

Weer auto's doorlaten

Woensdagmiddag heeft Albert Heidema namens de actiegroep met het gasbedrijf en de burgemeester om tafel gezeten. Volgens Heidema was het een constructief gesprek. Daarom laten de actievoerders nu weer auto's door van NAM-personeel.
De afgelopen dagen moesten medewerkers hun auto parkeren bij het tankstation of het wegrestaurant even verderop. Dat leidde tot irritaties. Zo reed een NAM-medewerker woensdagochtend met zijn auto tegen de knieën van een actievoerder.

Echte oplossingen

Tankwagens met aardgascondensaat kunnen voorlopig nog niet het terrein op. De caravan gaat volgens Heidema pas weg, als de houding van de NAM verandert:
'Pas als we zien dat er echte oplossingen komen voor schrijnende gevallen, als er meer naar bewoners wordt gekeken en er echt beter gecommuniceerd wordt, mogen ze hier naar binnen.'
De actie kan volgens Heidema nog tot in de loop van volgende week duren.