Chauffeurs Qbuzz dreigen azc-haltes te boycotten vanwege overlast veiligelanders

Buschauffeurs op lijn 73 van en naar het azc in Ter Apel zijn 'helemaal klaar met veiligelanders'. Dat zegt Jaap Franke van de ondernemingsraad van Qbuzz.
'Ze veroorzaken al langere tijd overlast in lijn 73. Ze komen de bus binnen, weigeren te betalen, bedreigen buschauffeurs en passagiers en verstoren de dienstregeling', zegt Franke.
Volgens hem is de veiligheid van chauffeurs en passagiers in het geding.

'Maatregelen werken niet'

De ondernemingsraad van Qbuzz roept de overheden op hier een structurele oplossing voor te vinden.
'Alle maatregelen uit het verleden en heden hebben niet gewerkt', wordt onder andere gerefereerd aan het meereizen van beveiligers in de bus.
Deze groep gaat maar door met het slaan tegen bussen, spugen en onrespectabel gedrag naar mannelijke en vrouwelijke collega's te uiten en lijkt dit als normaal te beschouwen
Jaap Franke - ondernemingsraad Qbuzz

Spugen

'Deze groep gaat maar door met het slaan tegen bussen, spugen en onrespectabel gedrag naar mannelijke en vrouwelijke collega's te uiten en lijkt dit als normaal te beschouwen.'
De ondernemingsraad eist oplossingen. Komen die er niet, dan volgt een oproep aan chauffeurs om de haltes bij het azc links te laten liggen.
'Wij vinden dit voor alle 'normale' passagiers uit de omgeving en het azc erg vervelend, maar daar waar de veiligheid in het geding is moeten wij een lijn trekken', zegt Franke.

Qbuzz is begripvol

In een reactie laat Qbuzz weten de zorgen bij de chauffeurs 'volledig te begrijpen'.
Het vervoersbedrijf blijft in gesprek met het COA over de problemen en wil binnen een maand een oplossing.

COA: 'Heel vervelend, maar kunnen weinig doen'

Het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) laat weten 'het heel vervelend te vinden dat er kennelijk zo veel overlast is dat dit soort maatregelen ter sprake komen.'
'Aan de andere kant zijn wij een opvangcentrum, en hebben we over een situatie als deze weinig te zeggen. Wel praten we geregeld met overheden en vervoersmaatschappijen, waarbij onder andere de vraag ter sprake komt wat wij kunnen doen om de situatie te verbeteren. Maar uiteindelijk blijft het de verantwoordelijkheid van vluchtelingen zelf wat zij doen.'

Langer onrust rond veiligelanders

Er is al lange onrust rond de aanwezigheid van veiligelanders in Ter Apel. Dat zijn asielzoekers uit relatief veilige landen zoals Albanië. Ze zorgen voor veel winkeldiefstal, inbraken en geweldpleging.
Politieke partijen in Westerwolde zijn klaar met de overlast en opperen bijvoorbeeld om veiligelanders in een gesloten opvang te plaatsen, zodat ze het dorp Ter Apel niet meer in kunnen.