Verdwijnen de aardgasvlammen langs de A28?

Waterstoflampen vervangen de bekende gasvlammen in het nieuwe ontwerp
Waterstoflampen vervangen de bekende gasvlammen in het nieuwe ontwerp © Lotte-Marijn Millar
Gasvlammen die bovenop een elektriciteitsmast 'branden'. Deze stadsmarkering langs de A28 staat er al sinds 1990. Maar volgens de Groninger kunstenaar Martin Borchert is het kunstwerk toe aan een update.
Borchert wil de gasvlammen vervangen voor waterstoflampen en daarmee de stadsmarkering een energietransitie laten ondergaan. 

Gate Tower Clio

Het idee om het kunstwerk Gate Tower Clio - zoals de huidige markering heet - van kunstenaar Kurt W. Forster aan te pakken komt van Borchert zelf.
Lotte-Marijn Millar-Knorr gaf het voorzetje tijdens de Open Raad in 2016, een speciale raadsvergadering waar Stadjers ideeën kunnen aandragen. Politieke partijen kunnen dan besluiten het hersenspinsel te omarmen en verder uit te werken. In dit geval deden de partijen GroenLinks en Partij voor de Dieren dat.  
Een bekend gezicht bij het binnenrijden van Stad (Foto: Let's Gro)

Een nieuw icoon voor de stad

'Ik wilde een icoon voor de stad op het gebied van duurzaamheid', zegt Millar-Knorr tijdens de presentatie van het aangepaste kunstwerk. 'Het oorspronkelijke idee was een windboom, die zou dan gemaakt moeten worden door een Groninger kunstenaar.'
Via via kwam Borchert in beeld. De kunstenaar ontwikkelde het uiteindelijke plan om het iconische beeld te voorzien van waterstoflampen.

Kunstwerk wekt zelf energie op

Alhoewel de huidige gasvlammen levensecht lijken, zijn ze het niet. Ze worden opgelicht door middel van lampen. De waterstoflampen moeten in de avonduren ook aangaan. Dat gebeurt doordat er windmolentjes rondom de lampen worden geplaatst. Het kunstwerk is dus zelfvoorzienend in zijn energie. 
Dit maakt heel erg duidelijk dat we in transitie zijn op het gebied van energie
Lotte-Marijn Millar-Knorr
Millar-Knorr is blij met het huidige plan. Een plan wat uiteindelijk qua ontwerp nogal afwijkt van de beoogde windboom. Nu wordt er geen nieuw kunstwerk gemaakt, maar een kunstwerk aangepast.
'Dit maakt heel erg duidelijk dat we in transitie zijn op het gebied van energie.'

Borchert kreeg toestemming

De kunstenaar van Gate Tower Clio heeft Borchert toestemming gegeven de stadsmarkering om te bouwen tot een ander kunstwerk. Naar eigen zeggen reageerde Forster enthousiast.
'Het past heel erg in het verhaal van het kunstwerk', zegt Borchert over zijn ontwerp. 'Het kunstwerk gaat over geschiedenis en tijd. Als het dus gaat over tijd, dan kan je het ook in de tijd plaatsen en mee laten gaan met de tijd.'

Hoe nu verder?

Of de verandering er daadwerkelijk komt, is nog afwachten. Wethouder Paul de Rook (D66) was bij de presentatie van het plan. Hij wil zich in elk geval inzetten voor de transformatie van aardgasvlammen naar waterstoflampen. Ook is er steun van de GroenLinks en Partij voor de Dieren.