Groningen krijgt proeftuin voor nieuwe bouwmethodes

De proeftuin kan zich ook richten op smeltend asfalt door extreme hitte
De proeftuin kan zich ook richten op smeltend asfalt door extreme hitte © Marten Nauta/RTV Noord
Op het Zernikecomplex in Groningen komt een proeftuin voor nieuwe bouwmethodes van wegen en andere infrastructuur. Die is vooral bedoeld om innovaties te testen die inspelen op duurzaamheid en klimaatverandering.
Het zogeheten 'living lab' komt op het terrein van BuildinG, waar ook een testfaciliteit staat voor aardbevingsbestendig bouwen.

Testen

De proeftuin biedt ruimte om te onderzoeken, te testen en uit te zoeken of er geld mee te verdienen valt. De Hanzehogeschool wordt nauw bij het project betrokken.
Het living lab wordt een samenwerking van adviesbureau Ohpen Ingenieurs, civieltechnisch adviseur PolyCiviel, stichting BuildinG en aannemer Koninklijke Oosterhof Holman.

Investering

De initiatiefnemers nemen niet alleen actief deel aan de ontwikkeling van de proeftuin, maar steken er ook geld in.
'Voor een duurzame gebouwde omgeving is fundamentele innovatie nodig. Met deze samenwerking gaan we daar nu concreet mee aan de slag', zegt Rolf Koops van BuildinG.

Klimaat

Klimaatverandering trekt volgens de deelnemende partijen de komende jaren een zware wissel op onze infrastructuur en energievoorzieningen.
'Stortbuien en langdurige neerslag zorgen voor wateroverlast, terwijl anderzijds droogteschade ontstaat door temperatuurstijging. Inklinking van de bodem veroorzaakt schade aan wegen, bruggen en andere infrastructuur. Er wordt geschat dat de schade in Nederlandse steden in 2050 kan oplopen tot zo'n € 70 miljard in 2050.
 

Baanbrekende innovaties

Om te beginnen wordt het gebouw zelf bereikbaar gemaakt met zes vernieuwende vormen van wegenbouw, met innovaties op het gebied van asfalt- en betonverharding, waterbeheersing en slimme nutsvoorzieningen.