Pé en Rinus the Movie! in première

Ze stonden op zo'n beetje elk podium in Groningen en ver daar buiten: Pé Daalemmer en Rooie Rinus. En nu zijn zo ook voor het eerst te zien op het witte doek. Onder grote belangstelling is zaterdagavond Pé en Rinus the Movie! in première gegaan.
Dat gebeurde in DOT in de stad Groningen. De documentaire gaat over de carrière van Peter de Haan en Frank den Hollander. Het gaat vooral over de beginperiode van Pé en Rinus. 'We hebben alle ingrediënten van de afgelopen 40 jaar in een soort mashup gezet. Het is een typisch Pé en Rinus product geworden met een hoop onzin', aldus Den Hollander.

Inspiratiebron

Inspiratiebron voor Pé en Rinus the Movie is de zogenoemde 'mockumentary' This is Spinal Tap, een komische film over een fictieve rockband waarin allerlei cliché's belachelijk worden gemaakt. 'Het is eigenlijk uit de hand gelopen', vertelt Frank den Hollander.
'In die film wringt het achter de schermen allemaal een beetje tussen de artiesten. Ook in die van ons. Het lijkt alsof het allemaal niet zo goed gaat tussen Pé en Rinus.'
'Waarom we deze documentaire hebben gemaakt? Puur voor de lol, want je verdient hier natuurlijk geen cent mee. We hebben het in het verleden ook wel eens gehad over Pé en Rinus the musical, in het theater. A la Mama Mia zeg maar. Maar het is dus deze film geworden, een documentaire met een dikke vette knipoog.'

Optreden van vorig jaar

In de documentaire zijn ook beelden verwerkt van het optreden dat Pé en Rinus vorig jaar gaven in het Grand Theatre in Groningen. Het was toen 35 jaar geleden dat hun eerste plaat verscheen, met hits als Carnaval in het Noorden en Baukelien.
In 2020 staan Pé en Rinus veertig jaar samen op de planken. Den Hollander: 'Misschien moeten we dan wel een leuk concert geven met allemaal nieuwe liedjes of zo. We weten het nog niet, na de kerst kijken we wel verder.'
De opnames van het optreden en de documentaire Pé en Rinus the Movie! zijn vanaf vandaag verkrijgbaar in een speciale jubileumbox.