Meer bewijs nodig in rechtszaak bloedige vechtpartij in Stad

De mannen vochten in de Bruine Ruiterstraat en de Pelsterstraat in Stad
De mannen vochten in de Bruine Ruiterstraat en de Pelsterstraat in Stad © Martin Nuver/112Groningen
'Ik voel me erg in de steek gelaten door het Openbaar Ministerie.' Dat zei een 31-jarige Stadjer maandag tegen de rechter nadat zijn rechtszaak over een bloedige vechtpartij werd uitgesteld.
De man wordt verdacht van betrokkenheid bij de vechtpartij aan de Bruine Ruiterstraat en de Pelsterstraat in Groningen. Bij deze vechtpartij liep hij zelf een steekwond in zijn gezicht op. Het slachtoffer kreeg het in een cafe aan de stok met een 37-jarige man uit Groningen. Na een discussie in het cafe gingen de mannen naar buiten, waar de 31-jarige man werd neergestoken.

Poging tot moord

De 37-jarige man wordt poging tot moord op de Stadjer verweten. Hij hield aan de vechtpartij een gebroken neus over. De Stadjer heeft zich verweerd en zou hem in het gezicht hebben geslagen.

'Was het een mes of een ring?'

De rechtszaak tegen de Stadjer werd maandag uitgesteld omdat het Openbaar Ministerie (OM) meer onderzoek wil doen. Zo wil het de camerabeelden van de vechtpartij scherper zien te krijgen. Tijdens de vechtpartij zou er zijn gezwaaid met een voorwerp.
Volgens de aanklager is er wel een 'schittering' te zien, maar is niet duidelijk of het om het mes gaat waarmee de verdachte in zijn gezicht werd gestoken. 'Het zou ook een ring kunnen zijn.'

Dna-sporen

Om meer duidelijkheid te krijgen moet de man meewerken aan een psychologisch onderzoek. Verder worden dna-sporen op het mes onderzocht door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Zo moet duidelijk worden wie het mes ná de vechtpartij in handen had.
Volgens de lezing van de Stadjer werd hij door de 37-jarige medeverdachte gestoken. Deze man kon worden overmeesterd door twee andere personen. De man, die nu als verdachte wordt gezien, bleek een doorgesneden aangezichtszenuw te hebben. Binnen 24 uur na de operatie werd hij in het ziekenhuis gearresteerd op verdenking van poging tot doodslag. Vervolgens zat hij zes weken in voorarrest.

'Keihard in mijn gezicht gestoken'

'Weet u wel hoe lang ik naar deze zaak heb uitgekeken?', zei hij tijdens de korte zitting. 'Huis bijna kwijt doordat ik heb vastgezeten, mijn gelaat scheef omdat ik keihard in mijn gezicht ben gestoken en dan mag ik naar de psycholoog. Poging doodslag? Dat is er op mij gepleegd!'
De rechtszaak wordt komend voorjaar weer behandeld.