Testrit met snellere trein naar Amsterdam door overslaan Assen

© Jos Schuurman/FPS
De NS wil de reistijd tussen Groningen en de Randstad verkorten door onder meer station Assen over te slaan. Over het verbeteren van de verbinding ligt nu een concreet plan. Er wordt een testrit gehouden.
De reis tussen Groningen en Amsterdam wordt een kwartier korter door Assen en Lelystad over te slaan. Tussen Lelystad en Zwolle wordt dan 160 kilometer per uur gereden; dat is twintig kilometer per uur sneller dan nu.

Onderzoek

Momenteel duurt de rit op zijn snelst twee uur en vijf minuten. Begin volgend jaar gaan de spoorwegen met een testrit de haalbaarheid van snellere treinen onderzoeken.
Op basis van de resultaten van dat onderzoek gaat NS bekijken of het mogelijk is om bijvoorbeeld twee keer per dag tijdens de spits zo'n extra snelle trein tussen het Noorden en de Randstad te laten rijden.
De testrit wordt gereden met een zogeheten Traxx-locomotief. Dit type rijdt ook als Intercity Direct over de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam, Rotterdam en Breda. 'De snelle verbinding naar Groningen kan ook leerzaam zijn voor andere regio's', zegt NS-topman Roger van Boxtel. Hij wil ook andere steden sneller bereikbaar maken.

Eerdere plannen

Er zijn vaker plannen gemaakt om het Noorden beter op de Randstad aan te laten sluiten. Het meest ambitieuze idee was de aanleg van een nieuwe spoorlijn, de Zuiderzeelijn, waar een magneetzweeftrein over zou rijden. Het bleef bij een plan op papier.