Ruim zesduizend handtekeningen voor behoud spoedpost Delfzijl

Directeur Ine Scholten van Doktersdienst Groningen neemt de handtekeningen in ontvangst
Directeur Ine Scholten van Doktersdienst Groningen neemt de handtekeningen in ontvangst © Martin Drent/RTV Noord
De PvdA heeft dinsdagmiddag 6.250 handtekeningen overhandigd aan directeur Ine Scholten van Doktersdienst Groningen. De partij wil de huisartsenspoedpost in de havenstad houden.
Ook GroenLinks en Fractie 2014 hebben meegeholpen aan het inzamelen van handtekeningen. Daarnaast gaven wethouders Meindert Joostens van Delfzijl en Annalies Usmany van Appingedam de unaniem ondersteunde moties die oproepen de post te behouden. 

Zorg afbrokkelen

De Doktersdienst is van plan de spoeddienst voor de avonden en weekenden te centraliseren in het nieuwe ziekenhuis in Scheemda. Dat is tegen het zere been van Delfzijl en Appingedam, die na het sluiten van het Delfzicht Ziekenhuis eerder dit jaar de zorg zien afbrokkelen in de regio.

Overal handtekeningen gehaald

Voormalig directeur Bouko Sanders van woonzorgcentrum Burgemeester van Julsinghatehuis heeft alleen al 700 handtekeningen ingezameld:
'We hebben de lijsten overal neergelegd, van verpleeghuizen tot verzorgingstehuizen. Ook hebben we op markten gestaan en handtekeningen opgehaald bij optredens in theater De Molenberg. En we gaan natuurlijk door, dit is nog maar een tussenstand.'

Vroeger dicht

Het meest recente voorstel van de Doktersdienst behelst het verkorten van de openingstijden in Delfzijl. Dan zou de post niet om 23.00 uur, maar om 21.00 uur dicht gaan.
Directeur Scholten: 'De spoedzorg blijft overeind. We gaan ervoor zorgen dat mensen goed geholpen worden, als er spoed is.'

Werkdruk verlagen

Blijft dat in de vorm van een post? In eerste instantie wel. Het verkorten van de openingstijden zou echter een tijdelijke maatregel zijn, want uiteindelijk is de doktersdienst van plan om de zorg in Scheemda onder te brengen.
De Doktersdienst doet dit om de werkdruk onder huisartsen te verkleinen. Daardoor hoeven ze minder spoeddiensten te draaien.

Woensdag in gesprek

'Ik ga de geluiden van vandaag in elk geval bespreken met de organisatie, de huisartsen', zegt Scholten. 
Woensdagavond praten de 280 huisartsen in onze provincie over het voorstel.