Geen geld, maar wel steun uit Den Haag voor boeren Schiermonnikoog

© FPS/Jos Schuurman
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) trekt niet de portemonnee, maar biedt wel hulp aan bij de verduurzaming van de melkveehouderij op Schiermonnikoog.
GroenLinks vroeg 750.000 euro subsidie voor de boeren. Maar minister Carola Schouten ziet meer in andere vormen van ondersteuning: 'Ik ben wel bereid om te kijken met welke mogelijke ondersteuning in de vorm van kennis en monitoringscapaciteit wij zouden kunnen bijdragen om deze groep verder te helpen'.

Eigen kaasmakerij

Veeboeren zouden met het geld hun bedrijfsvoering beter kunnen vergroenen en een goede marktpositie kunnen opbouwen met hun kaasmakerij. Het is de bedoeling dat ze hun veestapel inkrimpen en overschakelen op de productie en verkoop van kaas uit hun eigen zuivelboerderij op het eiland.

Handen ineen geslagen

Eerder dit jaar was de minister op het eiland om te kijken bij de boeren. 'Het was voor mij een goed voorbeeld van partijen die normaal tegenover elkaar staan en die nu de handen ineen hebben geslagen', zegt Schouten.

'Goed nieuws'

Een nieuwe motie van Laura Bromet (GroenLinks) en Tjeerd de Groot (D66) om de politieke steun ook daadwerkelijk uit te voeren en uit te spreken, kreeg steun in de Tweede Kamer.
De gemeente Schiermonnikoog is blij met de steun voor de boeren. Burgemeester Ineke van Gent noemde het dinsdagavond tijdens de raadsvergadering 'goed nieuws'.

Lees ook: