Bemiddeling in cao-conflict metaalsector mislukt

Vorige maand: scheepsbouwers schrijven zich in voor de staking van Niestern Sander.
Vorige maand: scheepsbouwers schrijven zich in voor de staking van Niestern Sander. © RTV Noord/Theo Sikkema
Een bemiddelingspoging om de cao-onderhandelingen in de metaalsector vlot te trekken is mislukt.
Volgens werkgeversorganisatie FME constateerden de bemiddelaars donderdag dat de verschillen tussen de partijen onoverbrugbaar zijn.

Cao voor 150.000 werknemers

In de metaalsector vinden al maandenlang stakingen plaats. Vorige maand legden medewerkers van onder andere Nijburg, Groningen Shipyard, Den Breejen, Stork Technical Services, Marine Services Noord, Mark Veendam en Hydro Extrusion (voorheen SapaHoogezand het werk neer.
In totaal vallen 150.000 medewerkers in het hele land onder de cao Metalektro. De werkgevers zeggen dat ze bereid waren tot een zeer goede cao-deal en wijzen met een beschuldigende vinger naar de vakbonden.

'Feitelijk geen onderhandeling'

'Ze hebben afgelopen maart slechts hun eisen bij FME op tafel gelegd en zijn nooit serieus ingegaan op de diverse voorstellen, waardoor er feitelijk geen sprake is geweest van onderhandelen', zegt hoofdonderhandelaar Ab van der Touw van de werkgeversorganisatie.

Loonaanbeveling

Omdat er nu geen zicht is op een cao-akkoord is, denkt FME na over een loonaanbeveling richting de bedrijven. Op die manier zouden medewerkers niet de dupe hoeven te worden van de situatie. De vakbonden hebben nog niet op het bericht gereageerd.