Brandweer rukt twee keer uit voor dezelfde brand in Nieuw-Buinen

De brandweer aan het werk in Nieuw-Buinen
De brandweer aan het werk in Nieuw-Buinen © Derk Bosscher/RTV Noord
De brandweer moest in de nacht van donderdag op vrijdag twee keer uitrukken voor brand in multifunctioneel centrum 't Aailand in Nieuw-Buinen.
De inwoners van achttien appartementen in de omgeving moesten hun huis verlaten.
De brand brak rond kwart over één in de nacht uit.
'We hadden het snel onder controle en zijn rond vijf uur weggegaan', zegt Marcel Kuper van de brandweer. 'Maar toch laaide het weer op onder het dak. Maar nu hebben we het goed onder controle, we zorgen ervoor dat het niet weer oplaait.'

Glasmuseum

In het gebouw zit onder meer de thuisbasis van de historische vereniging Buinerveen en Nieuw-Buinen, met een eigen museum over de glasindustrie in de regio. 'Ik hoop dat dat allemaal bewaard is gebleven', zegt secretaris Jacco Pranger, die vrijdagochtend bij de bluswerkzaamheden staat te kijken.
Pranger huurt zelf ook een ruimte in het pand, waarin onder meer een fotoarchief ligt opgeslagen, dat hij heeft overgenomen van een voormalig fotograaf uit Stadskanaal. 'Dat zijn zo'n 100.000 negatieven. Hopelijk is daar nog wat van over.'

Niet voor het eerst

Het is de vierde keer in een half jaar tijd dat er brand is bij het gebouw waar voorheen het dorpshuis en de bibliotheek gevestigd waren. Eerder woedde onder meer brand in de liftschacht en het fietsenhok.