Gräper: 'Stekker uit zuidelijke ringweg is nog niet aan de orde'

Fleur Gräper.
Fleur Gräper. © Provincie Groningen/Aanpak Ring Zuid/Bewerking RTV Noord
Het is nog veel te vroeg om te denken over het beëindigen van de ombouw van de zuidelijke ringweg in Groningen. Dat zegt gedeputeerde Fleur Gräper naar aanleiding van een uitspraak van Rijkswaterstaat.
Volgens de hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat moet de stekker in het uiterste geval uit het project worden getrokken, als de huidige impasse niet vlotgetrokken wordt. Gräper zegt dat ze 'een positieve oplossing' afwacht.

Veel meer scenario's

Op dit moment buigt een commissie zich over de toekomst van het project. Deze commissie Hertog moet de problemen in kaart brengen en een oplossing aandragen.
De beëindiging van het bouwproject is volgens Gräper onwaarschijnlijk. 'Het lijkt met sterk dat de commissie hiermee komt. Ik zie scenario's waarin we er wel uitkomen. Er zijn wel zeshonderd scenario's te bedenken.'

'2024 wordt gehaald'

De commissie Hertog is nog druk aan het werk, zegt Gräper. 'Ik verwacht op korte termijn helderheid. Ze hebben nog tot het einde van het jaar nodig.' De gedeputeerde gaat er nog steeds vanuit dat de ombouw van de ringweg voor 2024 is afgerond. 'We kijken naar mogelijkheden om vertragingen in te lopen.'
Bij de ombouw van de ringweg liepen meerdere zaken niet goed. Zo werd de plaatsing van de tunnelbak voor de Helperzoomtunnel afgebroken, vanwege een onvoorspelbare bodem. Een zomerstremming van de ringweg gaat niet door, waardoor de planning nog verder achterop raakt.