Betaalde belasting in 'zonnepanelen-gate' wordt teruggestort

Een van de woningen in het beschermde dorpsgezicht van Warffum met zonnepanelen
Een van de woningen in het beschermde dorpsgezicht van Warffum met zonnepanelen © Martin Drent/RTV Noord
Bewoners van een beschermd dorpsgezicht die tot eind dit jaar een vergunning aanvragen voor zonnepanelen, hoeven geen leges te betalen. Mensen die al wel deze belasting hebben betaald, krijgen het bedrag teruggestort.
Met deze beslissing maakt de gemeente Eemsmond een eind aan de 'zonnepanelengate' in Warffum. Vanaf volgend jaar moet er wel worden betaald voor een zonnepanelenvergunning.

Leges

Een aantal inwoners van Warffum en bewoners van de Wadwerderweg richting Usquert hadden zonnepanelen op hun dak laten leggen. Goed voor het milieu en goed voor de portemonnee, dachten ze. Totdat ze een brief in de bus kregen van de gemeente Eemsmond.
Warffum is namelijk een beschermd dorpsgezicht. Als je dan zonnepanelen op je dak wil, moet je een vergunning aanvragen. En daar betaal je leges voor. De bewoners werden gesommeerd de belasting alsnog te betalen.
Dat leidde tot boze reacties, omdat er veel onduidelijkheid was over de aanvraag van de vergunning. Eemsmond komt nu dus met een oplossing voor de affaire.