Marenland heeft geld binnen voor versterking 't Zandt

Gerke Brouwer (rechts) van woningcorporatie Woongroep Marenland
Gerke Brouwer (rechts) van woningcorporatie Woongroep Marenland © RTV Noord/Sven Jach
De corporatie Woongroep Marenland heeft de financiering rond voor de versterkingsoperatie in 't Zandt. Daarbij worden 51 huurwoningen waarvoor een versterkingsadvies is gegeven vervangen door versterkte nieuwe woningen.
Woongroep Marenland ondertekende op 1 november een akkoord met de NAM waarmee de financiën zeker zijn gesteld.

Samen met en voor de huurders

Al langer werkt de corporatie uit Appingedam samen met bewoners aan de voorbereiding van dit project. Zo zijn onlangs de eerste schetsen van de nieuwbouwplannen gepresenteerd en besproken in het dorpshuis van 't Zandt

Woningen voor deze tijd

Er worden minder woningen teruggebouwd dan er gesloopt worden. Het gaat dan om gezinswoningen en levensloopbestendige woningen. Dat past bij de vraag in 't Zandt waar het aantal inwoners en huishoudens afneemt.
De nieuwe huizen zijn aardbevingsbestendig, hebben geen gasaansluiting en dragen bij aan lage energielasten. Ook wordt hiermee een stap gezet in de energietransitie naar gasloos en CO2-neutraal.

Samenwerking

De gedetailleerde uitwerking van de plannen maakt Woongroep Marenland samen met bewoners, de gemeente Loppersum en de Nationaal Coördinator Groningen. Het project wordt in fases uitgevoerd en de laatste woningen worden naar verwachting in 2022 opgeleverd.

Onzeker

Voor nog eens 29 Marenland-woningen in 't Zandt is nog onduidelijk wat ermee gebeurt. Voor een aantal woningen ligt er al een versterkingsadvies, en voor een heel blok woningen moet dat nog komen.