Honderd scholen in aardbevingsgebied gaan nauwer samenwerken

De 17 schoolbesturen die lid zijn van Kansrijke Groningers
De 17 schoolbesturen die lid zijn van Kansrijke Groningers © Vereniging Kansrijke Groningers
Meer samenwerken op het gebied van ICT, talentontwikkeling en ondernemerschap. Dat zijn enkele pijlers van de nieuwe vereniging die is opgezet door onderwijsorganisaties uit het primair, middelbaar en voortgezet beroepsonderwijs uit het aardbevingsgebied.
Achttien schoolbesturen zijn inmiddels lid.

Toekomstig onderwijs

De Vereniging Kansrijke Groningers is opgericht om 'toekomstig onderwijs' te bieden. Projectmanager Annelot Wagenaar is enthousiast: 'Door samenwerken sta je sterker. Samen wordt er bijvoorbeeld gewerkt aan de digitale geletterdheid van leerlingen door samen ICT-projecten uit te voeren.'
Ook krijgen docenten gezamenlijk training om de digitale vaardigheden van leerlingen aan te pakken.

Ondernemen

Daarnaast leren de kinderen over ondernemerschap, hoe ze een website bouwen en een plan schrijven . De lessen worden ondersteund door regionale ondernemers uit onder andere de Eemshaven. Ook ondernemersverenigingen zijn erbij betrokken.
Meer dan 16.000 leerlingen hebben nu voordeel van de samenwerking volgens Wagenaar. Ze hoopt dat er meer scholen zijn die zich gaan aansluiten bij de nieuwe vereniging: 'Er zijn 4 schoolbesturen in het aardbevingsgebied met zo'n 3000 leerlingen die nog geen lid zijn'.
De negen gemeenten (De Marne, Eemsmond, Winsum, Bedum, Ten Boer, Loppersum, Appingedam, Delfzijl en Midden-Groningen) uit het aardbevingsgebied subsidiëren de nieuwe vereniging. Ook is er een bijdrage vanuit de provincie en Economic Board Groningen (EBG) om de projecten uit te voeren.
Er zijn 17 schoolbesturen lid van de vereniging. Vanuit Primair Onderwijs zijn dit Noordkwartier, Marenland, Lauwers en Eems PO, VCPONG, Noorderbasis/VGPONN, VCOMOG, OPRON, Primenius, RENN4, Jenaplanonderwijs Noord en Jan Ligthartschool Westerbroek. Vanuit het Voorgezet Onderwijs: Stichting VO Eemsdelta, L&E Hogeland College, Terra Winsum, Aletta, Dollard College Woldendorp en vanuit het Middelbaar Beroeps Onderwijs: Noorderpoort en Alfa College.