Basisschool in Paddepoel krijgt subsidie om 'aardgasvrij en fris' te worden

Minister Kajsa Ollongren bezoekt één van de aardgasvrije scholen
Minister Kajsa Ollongren bezoekt één van de aardgasvrije scholen © Platform 31
De Bisschop Bekkersschool in Stad krijgt een subsidie van 350.000 euro van het Rijk om aardgasvrij te worden.
De basisschool in Paddepoel is daarmee een van de elf geselecteerde scholen binnen het 'Innovatieprogramma aardgasvrije en frisse basisscholen'. Dat maakte minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken donderdag bekend.

Goed binnenklimaat

Het schoolgebouw wordt onder andere aangesloten op het nieuwe warmtenet van Warmtestad. Met het aardgasvrij maken wordt ook het binnenklimaat in de school verbeterd en kan de energierekening omlaag. Dat is nodig, want volgens de minister is temperatuurbeheersing en ventilatie een knelpunt bij scholen.
Verder krijgt het gebouwd LED-verlichting en zonnepanelen.
We hebben een oud gebouw, waarin goede ventilatie altijd al een probleem is geweest
Wally van der Vlugt - Schooldirecteur

Energiebewuste leerlingen

Schooldirecteur Wally van der Vlugt noemt de toegekende subsidie 'fantastisch'. Volgens haar is energie al langer een belangrijk thema op de Bisschop Bekkersschool.
'Zo nemen leerlingen al jaren deel aan de Energy Challenge, met als doel het energiegebruik te verminderen. Juist omdat we zo'n oud gebouw hebben, is het heel belangrijk dat we nu kunnen investeren in een duurzaam en fris pand. Want goede ventilatie is hier altijd al een probleem geweest.'

In 2020 aardgasvrij

De Bisschop Bekkersschool wil volgend jaar de eerste stappen zetten naar een aardgasvrij gebouw. Een jaar later moet de klus geklaard zijn. Van der Vlugt:
'We zijn al in gesprek met Warmtestad. Hun leiding in Paddepoel blijkt pal naast ons gebouw te liggen. Verder gaan we binnenkort praten met de gemeente. En natuurlijk gaan we ook onze leerlingen actief bij het project betrekken.'