Slagaderlijke bloeding na messteek: 'Ik zag hem letterlijk leegbloeden op straat'

© SXC/Imaspy (Creative Commons)
Een 20-jarige man van Algerijnse afkomst moet voor zware mishandeling en diefstal met geweld twee jaar de cel in. Dat eist het Openbaar Ministerie.
De man werd op 4 mei aangehouden nadat hij was betrapt in een bestelauto van een supermarkt in Ter Apel. Toen de eigenaar van de auto en zijn zoon op hem afkwamen, stapte de man uit en rende er vandoor.
 

Wilde achtervolging

De eigenaar en zoon achtervolgden hem, omdat ze niet wisten wat hij uit de auto had gestolen. Tijdens de achtervolging verloren ze hem kort uit hun zicht; later werd hij vermoeid van het rennenaangetroffen op straat. Toen snelden buurtbewoners, het latere slachtoffer en dienst vrouw toe. Zou probeerden te verhinderen dat de man zou ontsnappen.
 

Slagaderlijke bloeding

Plots haalde de verdachte een mes uit zijn achterzak. Hij stak het latere slachtoffer in zijn arm. In het ziekenhuis bleek dat hij een slagaderlijke bloeding had opgelopen, door een snijwond van ruim 19 centimeter.

Functieverlies arm

Het slachtoffer lijdt sinds het gebeuren aan functieverlies in zijn hand. Zijn vrouw vroeg 2500 euro aan schadevergoeding. 'Ik zag hem letterlijk leegbloeden op straat', las ze voor tijdens de zitting.
Het mes waar de Algerijn mee stak, kocht hij in de supermarkt waar hij werd betrapt in de bestelauto. De man was net een maand in Nederland om zijn asielprocedure te doorlopen. In de bestelbus had hij eten zien liggen. Dat wilde hij pakken, zei hij op zitting. Het mes had hij gekocht om iets te schillen.
Bij de man is geen ziekelijke stoornis of gebrekkige ontwikkeling vastgesteld.  
Het slachtoffer claimt een schadevergoeding van ruim 40.000 euro, waaronder 10.000 euro smartengeld.  
De uitspraak is over twee weken.