Geen straf voor man die drankendief hersenletsel sloeg

De medewerker van de slijterij handelde uit noodweer toen hij de dief met een drankfles sloeg.
De medewerker van de slijterij handelde uit noodweer toen hij de dief met een drankfles sloeg. © RTV Noord
Een 64-jarige medewerker van een slijterij aan de Meeuwerderweg in Stad, die een dief met een drankfles zwaar mishandelde, heeft uit noodweer gehandeld. Dat oordeelde de rechtbank donderdag. De man krijgt geen straf opgelegd.
Volgens het Openbaar Ministerie kon de man zich beroepen op een noodzakelijke verdediging.

Door het lint

De medewerker betrapte de dief, een 55-jarige Stadjer, op 30 december 2016 bij het stelen van een fles Amaretto. Er ontstond een worsteling in de winkel, waarbij de dief door het lint ging en met flessen door de winkel gooide. Daardoor sneuvelden er twee winkelruiten.
De medewerker van de slijterij greep uiteindelijk een drankfles en sloeg de dief daarmee op zijn hoofd. Kort daarna kon de dief worden ingerekend door de politie. Op het bureau raakte de drankdief buiten westen. De man bleek in het ziekenhuis een schedelbreuk en ernstig hersenletsel te hebben opgelopen. Hij moest acuut worden geopereerd.

Schadevergoeding

De drankendief claimde 21.000 euro aan schadevergoeding, maar die wees de rechtbank af. Wel werd hij tot een voorwaardelijke celstraf van twee maanden veroordeeld voor diefstal met geweld, gevolgd door bedreiging met geweld en voor vernieling.
De dief, met een strafblad van 34 kantjes, moet aan de medewerker van de slijterij een bedrag van ruim 3200 euro betalen. De 64-jarige Stadjer bleef na het incident ziek thuis. Hij had 7000 euro gevraagd.