OM: 'Verkrachting bewezen, tbs met voorwaarden'

© Archief RTV Noord
Het Openbaar Ministerie heeft tegen een 45-jarige man uit Assen een celstraf van drie weken, 240 uur werkstraf en tbs met voorwaarden geëist. De man wordt verdacht van de verkrachting van een vrouw uit Groningen.
Dat gebeurde twee jaar geleden op 18 november. De man woonde destijds begeleid in Groningen en kende het slachtoffer. Ze hadden 's avonds afgesproken dat de vrouw bij hem langs zou komen. Toen ze plaatsnam in een stoel, verkrachtte hij haar op 'verschrikkelijke wijze', aldus de officier van justitie.

'Geen details!'

'Ik ga de details niet herhalen', vervolgde ze. Zij achtte verkrachting van de vrouw bewezen. Het slachtoffer, haar leeftijd bleef onbekend, was bewust niet op de strafzaak van de verdachte aanwezig. Ook werd niet bekendgemaakt hoe het nu met haar gaat.

Zedenverleden

Hoewel de man in eerste instantie aangaf verbaasd te zijn over de aangifte, neemt hij de verantwoordelijkheid en wil aan zichzelf werken. Dat gebeurt ook al, want de Assenaar wordt behandeld en woont begeleid in zijn woonplaats. Hij heeft een zedenverleden en is daarvoor in therapie.

Herhaling matig tot hoog

Duidelijk is geworden dat de man lijdt aan diverse stoornissen en een gebrekkig geestvermogen. 'Gevangenisstraf voegt nu niets toe, hij moet de behandeling voortzetten en de tbs met voorwaarden per direct starten', zei de officier, omdat de kans op herhaling matig tot hoog wordt geschat.

Enkelband

De man heeft drie weken vastgezeten en hoeft niet wederom de cel in, maar draagt nog wel een enkelband. Ook moet hij zich houden aan een lijst met achttien voorwaarden. Onttrekt hij zich aan één van die voorwaarden, dan ligt tbs met dwang voor hem op de loer.
Zijn raadsman vroeg aan de rechters of het elektronisch toezicht kon worden beëindigd. 'Hij werkt overal aan mee, heeft zich positief laten zien tijdens de therapieën en weet wat hij heeft aangericht. Maar behandelen moet, want we zijn er nog lang niet', legde hij uit.

Uitspraak

In zijn laatste woord liet  de verdachte weten dat als de vrouw nog iets tegen hem wil zeggen, hij daarvoor openstaat. 'Met begeleiding uiteraard.' Of het zover komt, moet nog blijken.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak in deze zaak. Ook dan valt de beslissing over de enkelband van de man.