Knoalster stroomkabeldief moet de cel in: 'Hij was gewaarschuwd'

© Jos Schuurman/FPS
Het Openbaar Ministerie heeft drie maanden celstraf geëist tegen een 23-jarige Knoalster voor de diefstal van rollen stroomkabels in Ter Apel. Hij deed dat 's nachts op 1 september, maar werd betrapt.
De rollen met 90 meter aan kabels lagen opgeslagen op een afgesloten terrein van Enexis. De man knipte een hek open met een betonschaar en vervoerde de kabels daarna samen met een 18-jarige medeverdachte uit Onstwedde.
Bij Musselkanaal zagen agenten de auto met het duo keren op de weg, waarna de agenten besloten om het tweetal staande te houden. De kofferbak van de wagen bleek tot de nok toe gevuld met kabels, met een waarde van ruim driehonderd euro.

Bivakmuts en betonschaar

In de auto lag ook een bivakmuts, net als een betonschaar en een boormachine. De man uit Stadskanaal bekende de diefstal op het bureau. Hij verklaarde dat hij niet had verwacht om zo snel al gepakt te worden.
Het Openbaar Ministerie acht de kabeldiefstal bewezen. Bovendien prijken er meer diefstallen op zijn strafblad. Hij had geldschulden en wilde deze afbetalen door elke dag te werken. 'Omdat dat niet vol te houden was zonder drugs, ging ik in de fout', zei de man. 

Anderhalf jaar aan straffen

'Hij is me te makkelijk. Meneer was al een gewaarschuwd man', zei de officier. De Knoalster liep nog in drie proeftijden uit eerdere voorwaardelijk opgelegde veroordelingen, toen hij de kabeldiefstal pleegde.
Bijna anderhalf jaar aan celstraffen hingen de man boven zijn hoofd. De officier eist ook dat de man van die straffen negen maanden gaat brommen. Daarna blijven er nog 229 dagen over.

'Onrechtmatige aanhouding'

De raadsvrouw van man vond dat haar cliënt onrechtmatig was aangehouden. 'Er is hier sprake van vormverzuim. De auto slingerde niet, er was geen vermoeden van schuld. Het enkel keren op de weg rechtvaardigt de aanhouding niet.'
Ze vroeg aan de rechters rekening te houden met de situatie van haar cliënt. 'Zijn huis en zijn werk staan op het spel.'

Medeverdachte

De jonge medeverdachte uit Onstwedde kan zijn rechtszaak volgend jaar tegemoet zien. Enexis had een forse reparatieklus en claimde ruim vijfduizend euro aan schade.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.