Scheepsbotsing boven Schiermonnikoog (update)

Op de Noordzee zijn donderdagavond rond 22:15 uur twee schepen met elkaar in aanvaring gekomen. Dat gebeurde ongeveer achttien kilometer boven Schiermonnikoog, op de Nederlands-Duitse grens.
Het gaat om de Eems Cobalt, een Nederlandse kustvaarder en de Paksoy 1, een zeevrachtschip onder Turkse vlag. De boeg van het Turkse schip heeft zich aan stuurboordzijde in het Nederlandse schip geboord.
Op de 82 meter lange Eems Cobalt waren vijf mensen aan boord en de 115 meter lange Paksoy 1 had zestien opvarenden.

Situatie rond 01.00 uur

Een bemanningslid meldde aan de Duitse kustwacht dat er geen gevaar zou zijn voor de opvarenden, blijkt uit opgevangen marifoonverkeer.
De lading van beide schepen is onbekend. Volgens een woordvoerder van de Nederlandse kustwacht lekken er geen brandstoffen of gevaarlijke chemicaliën uit de schepen. Verder wilde hij geen commentaar geven, omdat 'de reddingsoperatie in handen is van de Duitse autoriteiten.'
Beide schepen zitten in elkaar vast. De kans bestaat dat, als ze uit elkaar worden getrokken, het Nederlandse schip zoveel water maakt, dat het kan zinken.

Stand-by

Diverse schepen zijn stand-by om de opvarenden te hulp te schieten, zoals een schip van Rederij Wagenborg en een zeesleper van rederij Noordgat op Terschelling. Ook het Nederlandse oliebestrijdingsschip Arca is uit voorzorg op weg naar Schiermonnikoog.

Update 8.00 uur:

De Duitse zender NDR heeft informatie over de lading van beide schepen. De Eems Cobalt vervoert 1800 ton magnesiumcarbonaat, wat niet als gevaarlijke lading beschouwd wordt. De Paksoy 1 vervoert geen lading.
In een eerdere versie van dit bericht stond dat het Nederlandse schip het Turkse schip geramd had, maar het omgekeerde bleek het geval.