Beschadigde vrachtschepen vlotgetrokken na aanvaring op Noordzee (update)

De twee vrachtschepen die donderdagavond met elkaar in aanvaring kwamen op de Noordzee, zijn met succes van elkaar losgetrokken. Beide schepen liggen nog op de plek van de botsing.
Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat Noord-Nederland moet de situatie eerst goed in kaart worden gebracht.
'De heli van de Nederlandse luchtmacht is ter plaatse om luchtfoto's te maken. Op basis daarvan kunnen we inschatten wat er moet gebeuren. Het moet veilig gebeuren. Voor het milieu, maar ook de schepen moeten blijven drijven.'

Schepen klem

Donderdagavond boorde de boeg van het Turkse schip Paksoy 1 zich in de Nederlandse Eems Cobalt. Dat gebeurde ongeveer achttien kilometer boven Schiermonnikoog.
Door de aanvaring raakten de schepen klem in elkaar en ontstond een gat aan stuurboordzijde van het Nederlandse schip. De angst bestond dat het schip na het lostrekken veel water zou maken. De Paksoy 1 raakte beschadigd aan de voorzijde.

Bemanning ongedeerd

Op de 82 meter lange Eems Cobalt waren vijf mensen aan boord en de 115 meter lange Paksoy 1 had zestien opvarenden. Voor zover bekend raakte geen van hen gewond.

Geen gevaarlijke lading

De Eems Cobalt vervoert volgens de Duitse zender NDR 1800 ton magnesiumcarbonaat, dat niet als gevaarlijke lading wordt beschouwd. De Paksoy 1 vervoert geen lading. Volgens een woordvoerder van de Nederlandse kustwacht lekken er geen brandstoffen of gevaarlijke chemicaliën uit de schepen.

Stand-by

Diverse schepen stonden afgelopen nacht stand-by om de opvarenden te hulp te schieten, zoals een schip van Rederij Wagenborg en een zeesleper van rederij Noordgat op Terschelling. Ook het Nederlandse oliebestrijdingsschip Arca was uit voorzorg op weg naar Schiermonnikoog.

Update 9.50 uur: Op weg naar Eemshaven

Volgens De Nederlandse kustwacht is de Eems Cobalt van plan om naar de Eemshaven te komen.
'Het schip is onder begeleiding van slepers onderweg naar de Westereems. Ook de reddingsboot van de Eemshaven is onderweg om het schip te begeleiden.'
De Paksoy 1 blijft in Duits gebied en gaat voor anker.
De updates in dit bericht betreffen de reacties van Rijkswaterstaat en de kustwacht.