'Frisbee-zeehond' overleed aan longontsteking

De zeehond zwom al vier weken rond met de frisbee om zijn nek
De zeehond zwom al vier weken rond met de frisbee om zijn nek © Zeehondencentrum Pieterburen
Een zeehond die eind oktober dood werd aangetroffen met een frisbee om zijn nek, is gestorven aan een longontsteking.
Het dier zwom al een maand rond met het stuk plastic om zijn nek en werd gevonden in het Zeeuwse Ouddorp. Na de vondst werd de zeehond overgebracht naar Zeehondencentrum Pieterburen.
Het plastic sneed zo diep in zijn huid, dat de luchtpijp van de zeehond is doorgesneden
Arnout de Vries - woordvoerder Zeehondencentrum

Lange lijdensweg

Onderzoek wijst uit dat de grijze zeehond niet door verstikking om het leven is gekomen. Volgens woordvoerder Arnout de Vries van het Zeehondencentrum bezweek het dier aan de gevolgen van een longontsteking.
'Het plastic sneed zo diep in zijn huid, dat de luchtpijp van de zeehond is doorgesneden. Daardoor heeft het dier een longontsteking opgelopen. En omdat hij al vier weken met de frisbee om zijn nek rond zwom, lijkt het erop dat hij een lange lijdensweg gehad heeft.'

Flexibele speklaag

Wie de foto's ziet, zou denken dat de kop van de zeehond te groot is om door het gat van een frisbee te passen. Maar De Vries legt uit dat dit wel degelijk kan.
'Een zeehond heeft een dikke speklaag en een flexibele huid. Daardoor kan zo'n frisbee toch om zijn nek schieten. Vergelijk het maar met mensen die de kleinste ringen om hun vinger kunnen krijgen.'
De frisbee blijft in het Zeehondencentrum te zien, 'als reminder voor mensen dat dit kan gebeuren als we plastic weggooien'.