Dj trekt aandacht voor jonge mantelzorgers

© Martin Drent/RTV Noord
De aula van het Theda Mansholt College in Delfzijl leek vrijdagmiddag even op een club. Een dj trad op - met de volumeknoppen vrij hoog - om aandacht te vragen van jongeren.
De gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum willen namelijk in contact komen met jonge mantelzorgers: kinderen die zorgen voor hun zieke zusje, vader of ander familielid.

Problemen

Volgens het Centrum voor Jeugd en Gezin is een kwart van alle jongeren mantelzorger. Vaak kunnen ze dit goed combineren met school en vrije tijd, maar volgens jongerenwerker Maja Dijkstra zorgt dit bij een deel voor problemen:
'Soms zie je dat jongeren hierdoor geen tijd meer overhouden voor school of leuke dingen met vrienden. Dat willen we absoluut voorkomen.'
Maja Dijkstra (Foto: Martin Drent/RTV Noord)

Inventarisatie

De Stichting Welzijn en Dienstverlening (SWD), waar Maja voor werkt, roept jongeren die zich daar zorgen om maken op zich te melden. 'We willen weten waar ze zijn, wie ze zijn en wat ze graag zouden willen.'
Zo kunnen jongeren bijvoorbeeld hulp krijgen bij de administratie, als hun ouders dat niet (meer) kunnen en ze er zelf niet uitkomen. Of kunnen ze tijdelijk wat extra hulp krijgen thuis, als dat nodig is, vertelt Dijkstra.

Praten in groep

Het is de bedoeling om dit te bespreken in een nieuw te vormen groep, die dit schooljaar bij elkaar komt, met jongeren tussen de 10 en 16 jaar oud uit de drie gemeenten.
Jongeren die hier graag over willen praten, kunnen contact opnemen met de SWD.