Worden te snelle kotters binnenkort geflitst op de Waddenzee?

Flitsers op de Waddenzee: als het aan de Waddenvereniging ligt, komen ze er
Flitsers op de Waddenzee: als het aan de Waddenvereniging ligt, komen ze er © ANP/Beeldbewerking RTV Noord
De Waddenvereniging wil dat er strenger gecontroleerd wordt op viskotters die zich niet aan de vaarsnelheid houden. Dit wil ze omdat vis vangen op hoog tempo slecht voor de natuur in de zee is.

Verwoesting

De Waddenvereniging is bang voor verwoesting van het bodemleven en meer bijvangst. Ze vinden dat de handhaving op het toegestane motorvermogen nu niet goed geregeld is. En dat vinden ze geen goede ontwikkeling omdat volgens hen het motorvermogen van een viskotter bepaalt hoe snel een viskotter kan varen en welk gewicht aan vistuigen een viskotter mee kan slepen.

Black box

De Waddenvereniging wil dat handhaving van het motorvermogen gedaan wordt met behulp van de zogenaamde black box. Een systeem dat elke garnalenkotter aan boord heeft en real-time informatie over positie en activiteit doorgeeft. Het systeem is volgens hen ook geschikt om het gebruikte motorvermogen te registreren.

Vanzelfsprekend

'Wie zich niet aan de snelheid houdt op de autoweg wordt geflitst. Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat ook op de vaarwegen flitspalen worden geplaatst. Niet alleen voor het behoud van het bodemleven en de visstand, maar ook voor een gelijk speelveld op zee', laat de Waddenvereniging weten.