Er komt mogelijk een meldpunt voor boeren met zelfmoordgedachten

© Jos Schuurman/FPS
Boeren die rondlopen met zelfmoordgedachten moeten tijdig in aanraking komen met hulpverleners. Daarom overweegt minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de invoering van een landelijk meldpunt.
Bij dat meldpunt kunnen frequente bezoekers van boerderijen - zoals dierenartsen - anoniem hun zorgen over een boer kenbaar maken. Dat schrijft Schouten aan de Tweede Kamer.
De bewindsvrouw constateert dat zulke boerderijbezoekers vaak niet zelf in staat zijn om een gesprek te voeren met een agrariër met psychosociale problemen, maar dat hij of zij wel zou kunnen doorverwijzen naar mensen van de ggz.

LTO Noord herkent het beeld

Jan Bloemerts van LTO Noord ziet dit beeld ook, zegt hij tegenover RTV Drenthe. 'De toename van psychische druk herkennen we. We ontvangen hier ook redelijk veel signalen van.'
Bloemerts stelt het op prijs dat de minister aandacht voor dit onderwerp heeft. 'Wij herkennen het beeld, en we hebben dit meerdere keren aangegeven. Er is natuurlijk al een meldpunt, maar als de mensen die daar werkzaam zijn iets meer van de achtergrond van de boerenmaterie weten, kan dit helpen.'

Stress door zorgen

Volgens actualiteitenrubriek Nieuwsuur, dat zaterdag over de kwestie berichtte, nemen in de agrarische sector zorgen over zelfmoord onder boeren toe. Financiële zorgen, strenge milieuwetten en eenzaamheid zouden factoren zijn die boeren stress opleveren.

Cijfers niet bijgehouden

In Nederland wordt niet bijgehouden wat het beroep is van mensen die zelfmoord plegen. In andere landen gebeurt dat wel. Volgens Nieuwsuur toont onderzoek in de landen om ons heen aan dat suïcide onder agrariërs beduidend meer voorkomt dan gemiddeld. In Frankrijk zou dat zelfs 22 procent hoger dan gemiddeld liggen.
Schouten gaat in overleg met de minister van Volksgezondheid om te bekijken of het ook in Nederland mogelijk wordt om suïcide naar beroepsgroep te gaan registeren.

Trainingen

Volgens Nieuwsuur organiseren agrarische organisaties en zuivelbedrijven momenteel trainingen in samenwerking met hulporganisatie '113 Zelfmoordpreventie'. Hierin worden bezoekers van boerderijen al geleerd hoe ze suïcidaal gedrag kunnen herkennen en hoe ze dat bespreekbaar kunnen maken.