De eerste stemmen zijn uitgebracht

© RTV Noord
De stembureaus in de elf gemeenten in onze provincie waar raadsverkiezingen zijn, gingen woensdagmorgen om half acht open.
Een overzicht van de verkiezingsdag tot nu toe.

Eerste stemmer in Leens

In het stembureau op het gemeentehuis van Leens was zanger Burdy de eerste stemmer van de dag. Hij staat zelf ook op het stembiljet, als lijstduwer van Hogeland Lokaal Centraal.

Opkomst

Groningen, Haren en Ten Boer gaan vanaf 1 januari samen verder als Groningen. Hoeveel mensen er tot nu toe hebben gestemd, houdt de gemeente nauwgezet bij. Om 10:00 uur lag het opkomstpercentage op 4,4 procent.

In welke gemeenten zijn er verkiezingen?

In de nieuw te vormen gemeenten Het Hogeland, Westerkwartier en Groningen zijn gemeenteraadsverkiezingen, vanwege de herindeling.
Vanaf 1 januari gaat Groningen samen met Haren en Ten Boer, en fuseren Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond tot Het Hogeland. Het Westerkwartier begint eveneens op 1 januari, en is een samenvoeging van Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn en Middag-Humsterland, dat nu nog bij de gemeente Winsum hoort.

En die andere gemeenten dan?

In de Groninger gemeenten waar vandaag niét gestemd kan worden, is dat al op 21 maart gebeurd. Hoe er gestemd werd, lees je hier.
Verspreid over het hele land zijn er overigens in 37 gemeenten herindelingsverkiezingen. Daarin wonen samen 725.000 stemgerechtigden.

Sociale media

Net als bij andere verkiezingen laten Groningers op sociale media weer zien dat ze gestemd hebben.