Bouw windpark Veenkoloniën begint in januari

© Windpark De Drentse Monden en Oostermoer
De aanleg van het omstreden windpark Drentse Monden en Oostermoer, vlakbij Stadskanaal, start begin volgend jaar. De drie initiatiefnemers informeren woensdag via advertenties in lokale media de inwoners van het gebied.
De molens hebben een ashoogte van 145 meter en een rotordiameter van 131 meter. De tiphoogte - het bovenste punt van de wiek als deze recht overeind staat - wordt 210,5 meter. Het worden de hoogste molens van Nederland.

Weg

De eerste turbine moet rond de zomer klaar zijn. De werkzaamheden beginnen met de aanleg van de weg naar de plek waar de turbine komt te staan.
Als blijkt dat de turbine goed functioneert, dan wordt direct daarna begonnen met de 44 andere windturbines. Eind 2020 moet het karwei af zijn. Het windpark wekt naar verwachting jaarlijks 675 miljoen kwh aan elektriciteit op. Dat is het verbruik van ongeveer 225.000 huishoudens.

Weerstand

Tegen de bouw van het windpark is veel weerstand onder de inwoners van het gebied. Zij hebben zich tot het laatst toe verzet tegen de plannen. Ook lokale en regionale bestuurders hebben geprobeerd de bouw van het windpark tegen te houden of de plannen te laten aanpassen.
Volgens het Rijk is het windpark nodig om de klimaatdoelen te halen: meer windenenergie in plaats van fossiele bronnen, om zo de uitstoot van het broeikasgas CO2 te verminderen.
Omwonenden die meer willen weten, zijn donderdagavond 13 december welkom bij een informatiebijeenkomst in Tweede Exloërmond.
Bekijk hier de informatiefolder.