Raadsverkiezingen: VZ Westerkwartier grootste na spannende strijd

VZ Westerkwartier is woensdagavond de grootste partij in de nieuwe gemeente Westerkwartier geworden. Na een spannende strijd eindigde de ChristenUnie als tweede, voor het CDA en GroenLinks.
Volgens de voorlopige zetelverdeling komen VZ Westerkwartier en ChristenUnie elk met 6 zetels in de raad. CDA en GroenLinks krijgen er elk 5, gevolgd door PvdA (4), VVD (3), de nieuwe partij Sterk Westerkwartier (2), D66 (1) en 50Plus (1).

Opkomst relatief laag

Bij deze herindelingsverkiezingen bracht 50 procent van de kiesgerechtigden zijn of haar stem uit. In totaal brachten 24.498 mensen hun stem uit.
Vier jaar geleden, toen de vier gemeenten nog afzonderlijk gemeenteraadsverkiezingen hielden, was de opkomst respectievelijk 55 procent (Leek), 67,8 procent (Zuidhorn), 60,9 procent (Grootegast) en 54,6 procent (Marum).

Uitslagen 2014

Vier jaar geleden, bij de laatste reguliere gemeenteraadsverkiezingen, haalde het CDA de meeste stemmen binnen in de gemeente Leek, op de voet gevolgd door de PvdA.
Ook in Zuidhorn was het CDA de grootste, maar ook de ChristenUnie en GroenLinks konden als nummers twee en drie op ruim 20 procent van de stemmen rekenen.
In Grootegast was VZ2000 (nu VZ Westerkwartier) de grootste, op slechts 28 stemmen gevolgd door het CDA.
De PvdA was in Marum de grootste partij, met 27 procent van de stemmen. VVD en CDA waren de nummers twee en drie.

Lees ook:

-