ChristenUnie breekt lans voor spoorlijn Veendam - Stadskanaal

Stieneke de Graaf vroeg de staatssecretaris naar de afspraken over de spoorlijn naar Stadskanaal.
Stieneke de Graaf vroeg de staatssecretaris naar de afspraken over de spoorlijn naar Stadskanaal. © Bart Maat/ANP
De ChristenUnie wil dat de spoorlijn van Groningen naar Veendam wordt doorgetrokken tot Stadskanaal. Kamerlid Stieneke van der Graaf vraagt daar donderdag aandacht voor in de Tweede Kamer.
De spoorlijn Groningen - Veendam werd zeven jaar geleden in gebruik genomen. Gemeenten in Groningen en Drenthe vragen inmiddels om de lijn door te trekken naar Stadskanaal te realiseren. Er ligt al wel een traject, dat nu wordt gebruikt door museumspoorlijn STAR.

Langgekoesterde wens

Van der Graaf: 'Ik ga de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu vragen of zij zo snel mogelijk afspraken wil maken over de realisatie en financiering van het traject Veendam - Stadskanaal met de provincie en de gemeenten.'
Het doortrekken van de spoorlijn is volgens haar een langgekoesterde wens. 'Als de spoorlijn opnieuw wordt geopend, zal dat grote waarde hebben voor de bereikbaarheid en economie in deze regio', aldus Van der Graaf 

Afspraken

Er zullen afspraken gemaakt moeten worden over de afkoop van de kosten voor het beheer en onderhoud van de spoorlijn, maar er zal ook gesproken moeten worden over een bijdrage van het Rijk aan de financiering. Ik hoop dat er een gezamenlijke oplossing wordt gevonden voor de museumspoorlijn.