Zeven jaar cel en tbs met dwang geëist voor doodslag op Anja Hoek (update)

© Archief RTV Noord/Eva Hulscher
Tegen Rutger van B. die verdacht wordt van de doodslag op Anja Hoek uit Warfhuizen is maandag voor de Groninger rechtbank zeven jaar gevangenisstraf en tbs met dwang geëist.
'Ik duwde haar, ik stompte haar, pakte een mes en stak haar. Ze had geen kans eigenlijk.' Dat verklaarde Van B. maandag over de dood van zijn vriendin.
De 46-jarige Hoek werd op vrijdag 9 februari 2018 dertien keer gestoken met een mes. Ze werd twee dagen later levenloos gevonden in haar woning. De 33-jarige Van B. wordt verdacht van doodslag.

Alcohol en psychoses

Hoek en Van B. kenden elkaar anderhalf jaar. Van B. woonde nog maar kort bij de vrouw toen de eerste meldingen over huiselijk geweld bij de politie binnenkwamen. Van B. is meerdere keren opgenomen geweest vanwege zijn alcoholverslaving. Kort voor hij bij Anja introk, kwam de man uit een afkickkliniek in Schotland. Tijdens de rechtszaak werd duidelijk dat Van B. in 2015 opgenomen is geweest voor psychoses.
Volgens het Openbaar Ministerie heeft Van B. Hoek op vrijdag 9 februari 2018 in haar huis aan de Baron van Asbeckweg op de grond gegooid en haar meerdere keren tegen het hoofd geschopt. Daarna zou hij haar hebben gestoken in haar hoofd, hals en nek.

Aangehouden in de woning

Van B. belde vervolgens niet het alarmnummer, maar hij zette het op een drinken, vermoedt het Openbaar Ministerie. Het mes stopte hij in de vaatwasser. Zondag werd de politie gealarmeerd, omdat Hoek de telefoon niet opnam. Ze had ook niets van zich laten horen op de verjaardag van haar dochter met wie ze dagelijks contact had. Van B. was nog in de woning aanwezig en werd aangehouden. Hij bleek twee dagen lang Netflix te hebben gekeken en alcohol te hebben gedronken met het levenloze lichaam van Hoek nog in de woning.
De nabestaanden van Anja Hoek claimen bijna achtduizend euro van Van B.
De uitspraak in deze zaak is op 17 december.