Extra geld om Waddenzee als Werelderfgoed te behouden

Geld voor de waddenzee
Geld voor de waddenzee © Jos Schuurman (FPS) / Matthijs Hoogendoorn
De provincies Groningen en Friesland en Groningen en Noord-Duitsland steken de komende jaren bijna 1,7 miljoen euro in het behouden van de Waddenzee als Werelderfgoed.
Dat is maandag bekendgemaakt tijdens de slotdag van het Werelderfgoedforum in het Duitse Leer.

Duurzaam toerisme

Beide landsdelen werkten sinds 2015 al samen binnen de zogeheten Wadden-Agenda om de Waddenzee te bewaren voor de huidige en toekomstige generaties. Er was onder andere aandacht voor 'duurzaam en respectvol' toerisme en het verbeteren van de kennis rondom het Werelderfgoed. Die samenwerking wordt nu voortgezet.

Tot leven brengen

Binnen het grensoverschrijdende project worden niet alleen de overheden, maar ook ondernemers en het onderwijs uit het Waddengebied gestimuleerd om samen te werken. Zo maken ze aanbiedingen, routes en arrangementen, die het verhaal van de Wadden tot leven brengen.

Gefinancierd door Nederland en Duitsland

De Wadden-Agenda wordt tot juni 2022 gefinancierd met geld van het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), het Nedersaksische ministerie voor Federale en Europese Zaken en de provincies Friesland en Groningen.
Halverwege dit jaar tekenden de Groningse, Duitse en ook Deense havens al een intentieverklaring voor het beschermen van de Waddenzee.