Groningen Seaports hoeft boer Wiertsema geen miljoenen te betalen

Groningen Seaports
Groningen Seaports © Koos Boertjens/Groningen Seaports
Groningen Seaports hoeft boer Wiertsema uit Spijk geen vergoeding te betalen voor het geld dat hij misliep bij de verkoop van zijn boerenbedrijf. Dat heeft de rechtbank in Groningen bepaald.
Wiertsema kreeg in 2010 acht miljoen euro geboden voor zijn boerderij met grond. Die grond was nodig voor voor de uitbreiding van de Eemshaven, zo kreeg hij te horen van Groningen Seaports. Hij kreeg het advies alvast uit te kijken naar een vervangend boerenbedrijf.

'Formaliteit'

In 2011 meldde havendirecteur Harm Post dat er een akkoord was bereikt met de Spijkster boer. Alles was in kannen en kruiken, op goedkeuring van het algemeen bestuur van Groningen Seaports na. 
Volgens Wiertsema bestempelde Seaports dat als 'een formaliteit'. 'Er werd zelfs met mijn vrouw in het huis gesproken over of de gordijnroedes wel of niet moesten blijven hangen.'

Garsthuizen

Maar een paar maanden later krijgt de boer te horen dat de deal toch niet doorgaat. En dat terwijl hij inmiddels een vervangend akkerbouwbedrijf in Garsthuizen heeft gekocht.
Wiertsema komt financieel in het nauw omdat hij dubbele lasten moet betalen, en besluit daarom zijn bedrijf in Spijk te verkopen aan een landbouwbedrijf in Bierum.
Hij krijgt zes euro per vierkante meter, een normale prijs voor landbouwgrond. Maar de nieuwe eigenaar verkoopt de grond door aan Groningen Seaports, voor achttien euro per vierkante meter. Seaports verkoopt de grond vervolgens aan Google voor 48 euro per vierkante meter. 

'Geen gegadigde'

Volgens Groningen Seaports werd in 2011 afgezien van de aankoop van de grond van Wiertsema, omdat er op dat moment geen gegadigde was. Maar volgens de advocaat van Wiertsema is er vanaf 2010 met diverse partijen onafgebroken onderhandeld over de bouw van een datacenter op de grond van Wiertsema. 

Zeer teleurstellend

De boer uit Garsthuizen claimt 3,8 miljoen euro van Groningen Seaports. Tevergeefs, want de rechtbank in Groningen heeft nu bepaald dat er geen sprake was van een formele overeenkomst tussen Seaports en Wiertsema. Advocaat Henri Sarolea van boer Wiertsema noemt de uitspraak 'bizar en zeer teleurstellend'. Hij zegt dat zijn cliënt hoger beroep gaat aantekenen.