Daar is ie dan: 26 meter lang en 80 jaar oud (update)

Hij staat: de kerstboom op de Grote Markt.
Martin Jansema en Harry Fransens hebben de boom van 26 meter lang en 80 jaar oud afgelopen vrijdag opgehaald uit de bossen bij Exloo.

Oudgedienden

Jansema rijdt al ruim vijftig jaar de kerstboom naar de Grote Markt. Dit is zijn laatste keer. 'Ik ben eigenlijk al anderhalf jaar met pensioen, maar ik kan het niet laten.' Toch gaat Jansema nu afbouwen en dit was de laatste keer dat hij de kerstboom heeft opgehaald.
Fransens is transportbegeleider en voor hem is dit de 25e keer. 'Het hele gebeuren eromheen is leuk', vindt hij.

Geen hapje of drankje

Toch is het dit jaar wel iets 'saaier' dan anders. 'Meestal halen we de boom op bij particulieren', vertelt Fransens. 'Die maken er een happening van met een hapje en een drankje. Maar dit jaar komt de boom uit het bos en daar is verder helemaal niks.'
Vorig jaar was het een beetje een 'treurige' boom. 'Dit is een mooie slanke boom', vindt Fransens. 'Als straks de lampjes erin hangen, weet ik zeker dat iedereen hem mooi vindt.'
Uiteindelijk was er toch nog iets lekkers voor de mannen. Ter ere van het afscheid van Jansema, werd er taart bezorgd.

Volgend jaar

Fransens gaat volgend jaar gewoon weer op pad voor een boom en hij weet al welke hij wil. 'In Doezum staat een heel mooie boom, maar die staat niet zo gunstig voor een vrachtwagen en een kraan. Dan hebben we een sponsor nodig voor rijplaten. Dus als iemand zich geroepen voelt...', lacht hij.