Artsen: voer helmplicht in voor snorfietsers

Een snorfietser mag zonder helm op het fietspad
Een snorfietser mag zonder helm op het fietspad © Sander Slager/RTV Noord
Ook mensen op een snorfiets zouden verplicht een helm moeten dragen. Daarvoor pleiten 130 artsen uit verschillende ziekenhuizen op initiatief van het UMCG.
Met hun oproep spelen de artsen in op het Tweede Kamerdebat over verkeersveiligheid van aanstaande woensdag. Dinsdag bieden de artsen een brandbrief aan de Tweede Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat aan.

Op het fietspad

Bestuurders van snorfietsen met blauw nummerbord mogen zonder helm op het fietspad rijden. Op een brommer, met geel nummerbord, is een helm sinds 1975 verplicht. Een brommer mag sinds 1999 niet meer op het fietspad. Sindsdien werd de snorfiets steeds populairder. 

Tientallen doden

Artsen zien dagelijks de gevolgen van ongelukken met snorfietsen. De snorfiets zorgt volgens hen voor tientallen doden per jaar en veel (hersen)letsel.
'Het verlies van hersenfuncties heeft een veel grotere impact op de verdere levens van de slachtoffers dan blijvende schade aan andere lichaamsfuncties', zegt neuroloog Joukje van der Naalt van het UMCG.
Een valpartij met de snorfiets kan altijd een fatale klap veroorzaken. Ook bij 25 km/uur
Wouter Bierman - Internist UMCG

Geen veilig product

Volgens internist Wouter Bierman van het UMCG is een snorfiets onveiliger dan een gewone fiets.
'De wetgever suggereert nu dat dit product veilig is, maar dat is het zeker niet. Ook niet bij een snelheid van 25 kilometer per uur. Een valpartij met de snorfiets kan altijd een fatale klap veroorzaken.'

Uitzondering in Europa

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid heeft al in 2012 aangeraden een helmplicht in te voeren voor snorfietsen. Nederland is volgens de artsen het enige land in Europa waar geen helmplicht geldt voor dit soort bromfietsen.