Jaar cel geëist voor zware mishandeling van Tolberter

De steekpartij vond plaats in een woning in Leek
De steekpartij vond plaats in een woning in Leek © Jordi Haverdings/112 Groningen
Voor het mishandelen van een 32-jarige man uit Tolbert krijgt een 38-jarige vrouw uit Nieuw-Amsterdam mogelijk een jaar cel opgelegd, waarvan de helft voorwaardelijk.
De vrouw kreeg afgelopen juli in een woning aan de Oldenoert in Leek ruzie met de Tolberter. De vrouw trok een mes, waarna het slachtoffer ernstig gewond raakte aan zijn hand.

Mes uit tas

De Tolberter zou zich in de woning met een ruzie tussen de vrouw en haar ex-partner hebben bemoeid. Ook zou hij hebben gedreigd de vrouw de prostitutie in te brengen.
De vrouw greep daarop een mes uit haar tas. Ze zou daarmee stekende bewegingen hebben gemaakt richting de schouder van de man. De Tolberter greep het mes van de vrouw af en sneed zo de pees in zijn linkerhand door.

'Prostitutie? Nooit weer!'

De vrouw beriep zich op noodweer, omdat ze zich had moeten verdedigen tegen de man. 'Ik ga nooit meer de prostitutie in, er knapte iets. Ik werd bang', zei de vrouw tegen de rechters.

Vaker ruzie

Volgens een psycholoog heeft het woord 'prostitutie' bij de vrouw iets losgemaakt waardoor ze een flashback kreeg. Het steken zou haar daardoor in mindere mate kunnen worden aangerekend. De officier deelde die opvatting niet.
'Er is hier absoluut geen sprake van noodweer of van psychische overmacht. In de dagen voorafgaand aan het incident had de vrouw al vaker ruzie met het latere slachtoffer gehad. Ook had ze het mes al een aantal dagen in haar tas.'
Volgens de officier heeft het slachtoffer recht op ruim 3500 euro schadevergoeding.

Drugsproblemen

De vrouw heeft sinds haar veertiende drugsproblemen en belandde vaak op het verkeerde pad. Maar vanaf 2013 bleef ze uit beeld bij politie en justitie. 'Het ging redelijk goed, tot ik een foute man tegenkwam en ik opnieuw de drugs inrolde', zei de vrouw tegen de rechters.

Behandeling

De Nieuw-Amsterdamse heeft 168 dagen in voorarrest gezeten en komt in januari vrij. Daarna moet ze van de officier meewerken aan een ambulante behandeling. Zonder de behandeling is de kans groot dat ze weer terugvalt in oud gedrag.

Hennepkwekerij

In de woning in Leek werd na de aanhouding van de vrouw een kleine hennepkwekerij aangetroffen. Ook werden de ex-partner van de vrouw, de huiseigenaar en het slachtoffer gehoord over hun aandeel in de ruzie. Het bleef onduidelijk of zij zich moeten verantwoorden voor de rechters.
De uitspraak in deze zaak is over twee weken.